fbpx

Kafetarija u režiji Vinka Brešana na Igrama

Dubrovnik…

KafetarijaLanjska festivalska uspješnica ‘Kafetarija‘ u režiji Vinka Brešana i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na repertoaru je 68. Igara 25., 26. i 27. srpnja 2017. godine ispred palače Sponza s početkom u 21.30 sati.
Prema djelu ‘La bottega del caffè’, jednoj od najuspješnijih komedija talijanskog komediografa Carla Goldonija, u prijevodu i adaptaciji Frana Čale na dubrovački govor, i ova „Kafetarija“ 21. stoljeća pokazala se dostojnom nasljednicom čuvene predstave iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Prvotna „Kafetarija“ na Igrama je premijerno postavljena u režiji Tomislava Radića 1978. godine na Gundulićevoj poljani kao predstava Kazališta Marina Držića, a na repertoaru se zadržala punih deset godina. Ova je pak predstava hommage svojoj prethodnici, a premijerno je prikazana 31. srpnja 2016. na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama. Dvije pretpremijere te ukupno šest izvedbi, od kojih je posljednja dodana u program zbog iznimnog interesa publike bili su jasan znak da će se Kafetarija zadržati na repertoaru i ovog ljeta, na radost festivalske publike. Predstava je tada osvojila srca Dubrovčana, pamtljive replike i songovi predstave odzvanjali su Gradom, a ove godine uživati mogu i inozemni posjetitelji koji će predstavu pratiti na engleskom jeziku preko vipscript aplikacije za titlanje u stvarnom vremenu.
KafetarijaPrema zamisli i realizaciji autorice dramaturške adaptacije i dramaturginje Mire Muhoberac radnja „Kafetarije“ događa se upravo u ljeto 1978., iste godine kad je na Igrama „Kafetarija“ premijerno izvedena. Režiju potpisuje jedan od najuglednijih hrvatskih filmskih i kazališnih redatelja Vinko Brešan čije komedije redovito obaraju rekorde gledanosti u Hrvatskoj te osvajaju prestižne nagrade u zemlji i inozemstvu. Svoju je kafetariju kafetijer Frano nazvao Divona, prema starom imenu za Sponzu. Obradu glazbe iz sedamdesetih i tekstove songova potpisuje Mate Matišić, koreografiju Ana-Marija Bogdanović, scenograf je Marin Gozze, kostimografkinja Doris Kristić, a dizajner svjetla Rade Stamenković.
Za iznimno pozitivne kritike uvelike je zaslužan Festivalski dramski ansambl sastavljen od sjajnih glumaca koji su se izvrsno snašli i s pjevanjem i plesanjem. Frana kafetijera igra Nikša Butjer, a gospara Lukšu Pjer Meničanin. Nikša Kušelj trgovac je Dživo, njegova žena Blage Marija Škaričić, Maro Martinović navodni konte Karlo, a njegovu ženu Lukreciju igra Linda Begonja. Anđela Ramljak ima ulogu balarine Slađane, a vlasnika kartašnice Branimir Vidić Flika. Konobara Franovog igra Nikola Baće, ostale uloge ostvarili su Nika Lasić kao dumna, Edi Jertec, Maro Drobnić, Luka Čerjan i Petar Puljić. Mate Matišić nastupa i kao izvođač u bendu uz Tomu Matišića i Stanka Kovačića. Festivalski zbor, koji je uvježbavala korepetitorica Maja Marušić, sačinjavaju članovi Kazališne družine Kolarin, Dubrovačkog komornog zbora i brojni studenti, đaci i građani Dubrovnika.

Foto: Press