fbpx

Kako je Solidarnost promijenila Europu

Dokumentarni film Kako je Solidarnost promijenila Europu

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 3. ožujka 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet u udarnom terminu od 21:05 sati prikazat će dokumentarni film Kako je Solidarnost promijenila Europu.

Solidarnost

U ljeto 1980. radnici brodogradilišta “Lenjin” u Gdanjsku krenuli su u štrajk zbog državnog ugnjetavanja. Ovaj do tada zabranjeni radnički pokret u rekordnom je roku rezultirao stvaranjem prvog nezavisnog radničkog sindikata Poljske, “Solidarnosti”.

Solidarnost se suprotstavljala komunističkom režimu, sve dok se njezini predstavnici 1989. nisu za okruglim stolom izborili za novi život u Poljskoj. U dokumentarnom filmu progovorit će pristaše “Solidarnosti” i svjedoci onoga vremena. Narodna Republika Poljska bila je jedan od dragulja Sovjetskoga Saveza. Nakon što je poljski narod počeo sve više skretati s komunističkoga puta i izražavati svoje nezadovoljstvo, počelo je odmjeravanje snaga s vlašću.

Solidarnost

Ohrabreni posjetom prvog poljskoga pape Ivana Pavla II. godine 1980., radnici brodogradilišta “Lenjin” u Gdanjsku prekršili su zakon i organizirali štrajk. U dokumentarnom filmu istražit ćemo kako se iz tog zabranjenog radničkog pokreta rodila “Solidarnost” – prvi nezavisni sindikat koji se suprotstavio vladajućem komunističkom režimu.
Pokret koji su podupirali Katolička Crkva i intelektualci iz opozicije borio se za prava gospodarski iskorištavanih radnika. Poljska vlada bojala se gubitka moći pa je zbog toga na svakom koraku nadzirala i snimala svoje građane. S druge strane, “Solidarnost” je tražila pomoć dokumentarista i međunarodnih novinara.

Solidarnost

U medijskom ratu slika sudarile su se dvije ideologije. No, “Solidarnost” je pobijedila. Budući da su oči cijeloga svijeta bile uprte u Gdanjsk, Partija je prvi put bila prisiljena popustiti pred zahtjevima radnika. Promjene u Poljskoj nije mogla zaustaviti čak ni objava izvanrednog stanja. “Solidarnost” je djelovala u ilegali te se 1989. uspjela vratiti na političku pozornicu.
U dokumentarnom filmu progovorit će pristaše “Solidarnosti”, snimatelji i novinari, kao i svjetski poznata poljska redateljica Agnieszka Holland te nekadašnji član Partije.

Direktor Europskog centra “Solidarnosti” u Gdanjsku Basil Kerski iz današnje će nam perspektive govoriti o poljskoj povijesti koja će zauvijek promijeniti Europu. Naime, događaji iz jeseni 1989. u Istočnoj Njemačkoj samo su finale revolucije koja je počela na najnižim razinama, a koja je kulminirala rušenjem Berlinskog zida.

Foto: Press