Kako najbolje zaštititi pašne životinje?
By redakcija On 2 lip., 2020 At 02:56 PM | Categorized As Kućni ljubimci, Ljubimci, Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Slovenija…

U Sloveniji su na poljoprivrednom gospodarstvu dobrih praksi predstavljene mjere za sprječavanje šteta od velikih zvijeri

Kako bi taj suživotSuživot čovjeka i velikih zvijeri od velike je važnosti za opstanak svog živog svijeta. Kako bi taj suživot bio čim bolji, neophodna je što bolja zaštita pašnih životinja, kakva je predstavljena na ekološkom poljoprivrednom gospodarstvu Volk iz Suhorja u Sloveniji. To su gospodarstvo Zavod za šume Slovenije i projekt Carnivora Dinarica uspostavili kao poljoprivredno gospodarstvo dobrih praksi.
– Željeli smo nadograditi postojeću zaštitu sitne stoke i zato smo se odazvali pozivu projektnog tima Carnivora Dinarica – rekla je Alenka Volk, vlasnica poljoprivrednog gospodarstva Volk.
Osnovna djelatnost poljoprivrednog gospodarstva inače je uzgoj konja pasmine appaloosa koju dopunjuje uzgoj ovaca i koza, a posljednjih godina ovo gospodarstvo nudi i turističke usluge u vidu kampiranja, spavanja na sijenu na moderni način, i atraktivnog jahačkog odmora. Ipak, sudjelovanjem na projektu, cilj ovog poljoprivrednog gospodarstva je da drugim zainteresiranim uzgajivačima ponudi ključne informacije prilikom odlučivanja o zaštiti pašnih životinja.
– Zaštitna sredstva za nas su izuzetno važna jer svojem stadu ovaca i koza možemo omogućiti cjelodnevnu ispašu, a istovremeno i sigurnu zaštitu preko noći. Budući da imamo na raspolaganju manje pašnjačke površine, premještanje visokih elektromreža ne predstavlja veće prepreke, nego prije svega korist, jer ih uz uporabu na različitim lokacijama nakon završetka sezone ispaše možemo lako pospremiti – istakao je Tomaž Volk, vlasnik poljoprivrednog gospodarstva Volk.
Aktivnosti projekta uključuju tri povezane demonstracijske mjere kojima se želi prikazati i širiti znanje o dobrim poljoprivrednim praksama, naglasiti uzroke konflikata s velikim zvijerima, te pomoći uzgajivačima i pčelarima u zaštiti njihove imovine.
– U Zavodu za šume Slovenije, uz zaštitu imovine visokim elektromrežama, sudjelujemo i podrškom u uzgoju i dresuri pastirskih pasa – nastavlja Tomaž Berce, koordinator aktivnosti za sprječavanje nastanka štete na Zavodu za šume Slovenije.
Dresura tih pasa je vrlo specifična i iziskuje dugotrajni rad, te je vrlo bitno ozbiljno pristupiti ovom poslu.
– Pastirski psi ne mogu biti istovremeno i obiteljski ljubimci. To nije njihova namjena. Tijekom uzgoja moramo osigurati primjerene uvjete i okruženje u kojem pas može razviti i kasnije u radu na pašnjaku upotrebljavati urođene osobine – ističe Aleš Sedmak, uzgajivač pastirskih pasa i sitne stoke.
Ključno je kod uzgoja pastirskih pasa i trenutno prepoznavanje neželjenih značajki ponašanja te njihovo otklanjanje, što zahtijeva vrijeme i redovito promatranje psa pored krda. Usprkos prethodnom iskustvu na radu sa psima, vlasnici se susreću s brojnim izazovima u odgoju pastirskih pasa.
– Da bismo uzgajivačima olakšali rad i uštedjeli vrijeme potrebno za uspostavljanje učinkovitog čuvanja krda, u sklopu projekta Carnivora Dinarica prvi put ćemo predati dva odrasla pastirska psa, čije ćemo uključivanje u stado pratiti zajedno sa suradnicima Zavoda za šume Slovenije – zaključuje Sedmak.
Pored dresure pastirskih pasa za redovito promatranje krda, jedan od najvećih izazova u očuvanju velikih zvijeri jest i kako osigurati da njihova prisutnost bude prihvatljiva za lokalno stanovništvo.
– Ublažavanjem negativnih učinaka i pojačavanjem pozitivnih učinaka prisutnosti velikih zvijeri, želimo olakšati lokalnoj zajednici suživot s divljim vrstama. Kako bismo ostvarili taj cilj važan je i kontinuiran rad na informiranju i edukaciji korisnika u obje zemlje, što se ostvaruje direktno zahvaljujući postojanju gospodarstava dobrih praksi, ali i kroz organizaciju radionica i objavu publikacija. Gospodarstvo kakvo je danas predstavljeno u Sloveniji idealan je primjer dobre zaštite pašnih životinja. Nadam se da ćemo i u Hrvatskoj pronaći gospodarstvo koje će biti zainteresirano postati primjer dobre prakse – istaknula je Snježana Malić-Limari, projektna koordinatorica iz WWF Adrije.
Zaštita pašnih životinja jedna je od važnijih aktivnosti projekta „CARNIVORA DINARICA – Prekogranična suradnja i usluge ekosustava u dugoročnom očuvanju populacija velikih zvijeri u sjevernim Dinaridima” (Interreg V-A Slovenija – Hrvatska).

Foto: Press – Mateo T. Klarić

comment closed