fbpx

Dan hrvatskog baleta – Triptih East/West

Split…

Balet HNK Split izvedbom triptiha East/West obilježit će Dan hrvatskog baleta

Dan hrvatskog baletaBalet Hrvatskog narodnog kazališta Split po prvi će put obilježiti Dan hrvatskog baleta 4. studenog 2017. godine. Tim će povodom izvedbu baletnog triptiha East/West obogatiti nastupi mladih polaznica i polaznika Baletnog studija HNK Split.
Dan hrvatskog baleta 4. studenog ustanovljen je u spomen na početak profesionalnog djelovanja baleta u Hrvatskoj. Naime, 4. studenog 1876, u HNK Zagreb, praizvedena je opera Nikola Šubić Zrinjski, a na programskoj cedulji po prvi su put bila navedena imena plesača i koreografkinje baletnih dijelova unutar opere.
Dan hrvatskog baletaBaletni triptih East/West kreacija je troje europskih koreografa mlađe generacije: Saše Evtimove, Igora Kirova i Martina Chaixa. Stilska je to šetnja od elemenata klasičnog baleta do suvremenog plesa i nazad, uz izbor glazbe od klasičnih Vivaldija i Bacha do avangardnog skladatelja Krzysztofa Pendereckog. Premijerno izvedena u svibnju ove godine, predstava je igrala na Baletnim večerima na Sustipanu u sklopu 63. Splitskog ljeta, a u novoj se sezoni vraća na scenu splitskog kazališta. Između pojedinih dijelova triptiha (Patterns, Sinfonietta i The Edge) kratke plesne točke izvest će mladi polaznici Baletnog studija HNK Split, u dobi između 11 i 14 godina i tako predstaviti budućnost splitskog baleta.
Izvedba baletnog triptiha East/West u subotu 4. studenog započinje u 19.30 sati, a u povodu Dana hrvatskog baleta cijena ulaznica za sve kategorije sjedala je 30.00 kuna.

Foto: Press