Katarina Prnjak: Kako do stana, posla i dokumenata u Irskoj
Piše: redakcija On 9 svi., 2015 At 01:22 PM | Categorized As Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Ekskluzivno:

Kolumna – Moj život u Irskoj: Katarina Prnjak za portal Scena.hr

Katarina PrnjakKako dobivam sve više upita vezano za odlazak u Irsku, sad ću pobliže objasniti svoje iskustvo. Prije samog dolaska, i ja sam se kao i svi raspitivala što mi je sve potrebno, zanimalo me koji su dokumenti potrebni, kako unajmiti stan (trebaju vam sve žive i nežive potvrde i nema veze s našim sistemom), kako do PPS broja i slično. Sada kad sam ovdje, sve mi je puno jasnije. No nevjerojatno mi je kako neki ljudi na jako ružan način ‘pomažu’ ljudima tako da daju potpuno netočne informacije – karta je jeftina, ponesite nešto love, a ostalo vas čeka tu. Ne, naravno da nije istina. Kad ste se već odlučili za odlazak iz Hrvatske potrebna vam je (za hrvatske pojmove) poprilična svota novca, ne mogu reći točno koliko jer prvenstveno ovisi o tipu smještaja za koji ćete se odlučiti.

Katarina PrnjakPPS broj i bankovni račun

Za početak se većina odluči za hostele (koji su vječno pretrpani i u kojima dijelite sobu s puno ljudi). Iskreno, divim se onima koji to mogu i srećom nisam prošla ništa slično, ali sam čula razna iskustva. Nakon rezerviranog smještaja, bitno je što prije pronaći posao jer bez posla ne možete dobiti ni PPS broj niti otvoriti bankovni račun. Sad kad sam spomenula bankovni račun, moram naglasiti da će vam se činiti da je lakše dobiti državljanstvo nego otvoriti najobičniji račun jer vam je za otvaranje potreban PPS broj (kao naš OIB) te potvrda o adresi (račun od struje na vaše ime) i ugovor s posla. Kad to sve obavite nakon pet do sedam dana na kućnu adresu dolazi kartica i pin. Sada je već lakše naći stan.

Najam stana

Stan se traži na stranicama poput Daft.ie,Rent.ie i sl., a imate dvije vrste najma. Prva je preko agencije, a druga je puno bolja kad vlasnik stana ostavi svoj kontakt. A kad idete gledati stan preko agencije tada je organiziran grupni pregled – dakle vas nekolicina uđe u stan, ocijenite sviđa li vam se i tada šaljete sve svoje informacije agentu koji ih proslijedi vlasniku stana, pa čekate odgovor. Ukratko ne birate vi, već vlasnik stana bira vas. Ako imate sve potrebne potvrde, imate i prednost. Za svaki najam stana traži se i depozit u visini jedne mjesečne stanarine, a nekada budu toliko bahati da traže dupli depozit jer ste novi u državi, pa za svaki slučaj. Za studio apartman cijene se kreću od 700€ (najjeftinije), a za jednosoban stan oko 1000€ pa na više. Moja je topla preporuka – pronađite stan na južnoj strani (D2,D4,D6,D8..) jer je tamo puno ljepše i mirnije.

Katarina PrnjakKako do posla…

Do posla je relativno lako doći, iako sve naravno ovisi o pojedincu, ali ovdje se svakodnevno traže zaposlenici i otvaraju novi ugostiteljski i drugi objekti. Za posao vam je potreban dobar CV u kojem ćete navesti IRSKI BROJ telefona I ADRESU (u protivnom nema smisla jer vas nitko neće zvati na hrvatski broj).

Oprez!

Trebate biti jako oprezni kod najma stana jer se nekoliko puta dogodilo da stan iznajme stanari, a ne vlasnici pa vrlo lako ostanete bez pozamašne svote i bez krova nad glavom. I još jedna bitna informacija – prije prve plaće trebate se ‘skinuti’ s emergency taxa. I to bi ukratko trebalo biti to.

Katarina PrnjakJeftino i skupo

Hrana je znatno kvalitetnija i jeftinija nego kod nas, ali su zato svi ‘luksuzi’ poput kafića, restorana i cigareta jaaaako, ali jakooo skupi. Kutija cigareta je 10€. Naravno, stvar je u tome da kad počnete kontinuirano zarađivati to više nije luksuz već si slobodno možete priuštiti i putovanja, izlaske, garderobu i više nego lijepo živjeti. Godišnji tečajevi i fakulteti nisu skupi, a osiguravaju brojne pogodnosti jer se njihove diplome za razliku od naših priznaju u cijeloj Europi. Istina je da se ovdje cijeni trud i rad, plaće su točne u minutu te imate sva svoja prava. Ali isto tako bih naglasila da nije sve tako divno i jednostavno kako se navodi na raznim stranicama, već ima puno stvari koje nigdje nisu navedene ili su dosta ublažene.

Piše: Katarina Prnjak
Foto: Katarina Prnjak priv. album

comment closed