fbpx

Kazalište Knap: Play Harms ili sasvim obične besmislice

Play Harms

Uoči premijere koja se najavljuje za kraj listopada, predstavu Play Harms ovaj će mjesec publika moći vidjeti čak tri puta. Ima li smisla, uopće naprezati moždane vijuge kako bi našli izlaz, ili je bolje prepustiti se besmislici da nas nosi?

Play Harms

Čemu propitivanja, mudre misli i pouke? Vrijeme je apsurda, te ga prikažimo u svoj njegovoj punini. Onako kako ga je i Harms prikazivao prije gotovo stotinu godina, jer to je ogledalo današnjice.

Play Harms

Kazalište Knap je u godini apsurda, besmislica i bizarnosti odlučilo na daske postaviti komad nastao po tekstovima Daniila Harmsa, o navedenim besmislicama, apsurdu i bizarnostima. Pandemija, potresi, poplava i sve sulude okolnosti koje su nam okrenule život naglavačke ogolile su sav apsurd sustava i pred obične ljude postavile brojne upitnike.

Nakon ljetnih pop up izvedbi, a u oči premijere koja se očekuje krajem listopada, predstavu Play Harms publika će moći vidjeti na pretpremijernim izvedbama:

18.9. u 19:30h Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad (Argentinska 5)
– ulaznice po cijeni od 50 kn, na licu mjesta

22.9. u 20h Muzej iluzija (Ilica 72)
– cijena ulaznica 85 kn; u cijenu je uključen i obilazak muzeja nakon predstave. Ulaznice se kupuju isključivo online preko ulaznice.hr

25.9. u 20h Kazalište Knap (Ivanićgradska 41a)
– cijena ulaznice 60/50 kn (popust se odnosi na studente, umirovljenike, invalide, branitelje, stanovnike Pešćenice uz predočenje valjanog dokumenta); Ulaznice se kupuju isključivo fizički u Centru Knap

PREMIJERA: 30. listopada u 20:00 sati, Kazalište Knap (Ivanićgradska 41a)

Redatelj predstave Play Harms je Boris Kovačević, a u u predstavu glume Marko Hergešić i Filip Detelić.

DANIILO HARMS:

Daniil Harms (1905. – 1942.) ruski pjesnik, prozaik i dramatičar.

Harmsova kratka proza, nastala uglavnom između 1930. – 1940. g. predstavlja vrhunac svjetske avangardne književnosti. “Mene zanima samo besmislica, jedino to nema nikakvog praktičnog značenja” uzvikuje Harms u jeku stvaranja kulta novog sovjetskog utilitarnog čovjeka.

Harmsovi zapisi djeluju kao kratki nepovezani opažaji svijeta koji ga okružuje. Ti opažaji su izrazito subjektivni, karikirani, upotpunjeni fantazijom, s posebnim naglaskom na apsurd i besmislicu. Njegovo pismo plijeni britkim crnim humorom kao i vječno svježim, dječje začuđenim pogledom na svijet.

Na svijet, koji se uporno opire zdravom razumu, u kojem je Aristotelova logika tek bajka za naivne.

Foto: Press – Samir Cerić Kovačević