fbpx

Kirk Douglas – Ciklus filmova posvećen stotoj obljetnici rođenja

Na malim ekranima…

Kirk DouglasJedan od najpoznatijih glumaca u holivudskoj povijesti, Kirk Douglas, u prosincu je proslavio stoti rođendan. Odigrao je neke od najslavnijih uloga u povijesti kinematografije, od Spartaka i Vincenta van Gogha do Doca Hollidaya. Glumio je u više od 80 filmova, ali, za razliku od zvijezda mlađih naraštaja, nikada nije glumio u nastavku. Hrvatska radiotelevizija tijekom kolovoza i rujna na Trećemu programu Hrvatske televizije prikazuje ciklus filmova posvećen stotoj obljetnici rođenja Kirka Douglasa, a gledatelji mogu uživati u mnogim nezaboravnim klasicima sa slavnim glumcem.
– Svima nama koji smo odrastali u kinima vjerujući da je pravi život na platnu, a sve izvan njega laž i obmana, nemoguće je ne obožavati Kirka Douglasa. On je, naime, jedan od posljednjih preživjelih svjedoka davno izumrloga klasičnog narativnog filma, on je svojevrsni vremeplov u doba koje se više nikada neće ponoviti – ističe urednik ciklusa Dean Šoša.
Kirk DouglasKirk Douglas jedan je od najstarijih glumaca svoje generacije koji se proslavio mnogobrojnim ulogama, poput one u Šampionu 1949., koja mu je donijela prvu od triju glumačkih nominacija za Oscara, nagradu koju nikada nije dobio za glumu iako mu je dodijeljen počasni Oscar za životno djelo. Među brojnim poznatim naslovima filmova u kojima je Kirk Douglas ostavio nezaboravan i prepoznatljiv pečat ističu se primjerice: Loši i lijepi, Dvadeset tisuća milja pod morem, Strast za životom, Obračun kod O. K. Corrala, Sedam dana u svibnju i drugi.
Ciklus filmova posvećenih Kirku Douglasu na Hrvatskoj radioteleviziji ove srijede, 30. kolovoza, od 20.00 donosi nam dramu o poznatome Kirk Douglasvelegradskom novinaru čija je karijera krenula nizbrdo, naslovljenu Ace in Hole. Kirk Douglas tumači novinara koji nemilosrdno iskorištava priču o čovjeku zarobljenome u špilji i manipulira informacijama ne bi li dao novi zamah svojoj karijeri. To je prvi film Billyja Wildera u kojemu je on redatelj, scenarist i producent te se odmah dohvatio priče o objavljivanju vijesti i lakovjernim čitateljima kojima novine lako manipuliraju. Na festivalu u Veneciji film je osvojio Međunarodnu nagradu, redatelj Billy Wilder nominiran je za Zlatnoga lava, dok je scenarij nominiran za Oscara. Prva srijeda u rujnu, 6. rujna, u 20.00 rezervirana je za poznati vestern Obračun kod O. K. Corrala. U provincijskome gradiću u Teksasu 1881. godine, nakon obračuna s Edom Baileyjem, dr. John Doc Holliday, kojega tumači Kirk Douglas, pridruži se proslavljenomu saveznom šerifu Wyattu Earpu.
Jedan od najpoznatijih događaja u povijesti američkoga Divljeg zapada – okršaj saveznoga šerifa Wyatta Earpa i Doca Hollidaya s razbojničkim klanom Clanton kod gradića Tombstonea u Arizoni 1881. godine – bio je predložak nizu filmova poput Moje drage Clementine, Doca, Wyatta Earpa i brojnih drugih, a među njima posebno valja istaknuti klasični vestern Obračun kod O. K. Corrala.
Kirk DouglasU ciklusu filmova posvećenih stotoj obljetnici rođenja Kirka Douglasa 13. rujna od 20.00 gledatelji Trećega programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) moći će pogledati politički triler o opasnosti od vojnoga puča u Americi, naslovljen Sedam dana u svibnju. Kirk Douglas tumači glavnoga junaka, pukovnika Martina Caseyija koji doznaje da američki vojni vrh namjerava uvesti izvanredno stanje i mobilizaciju. Kada se pojavio u kinima, film je oduševio kritiku i privukao pozornost široke publike. Kritičar New York Timesa nazvao ga je pravom intelektualnom senzacijom, napetim i uzbudljivim filmom, poput najboljega Hitchcockova krimića, dokumentaristički uvjerljivim poput Trećega čovjeka Carola Reeda.
Kirk DouglasDana 20. rujna na Trećemu programu Hrvatske televizije u 20.00 sati na rasporedu je još jedan vestern s Kirkom Douglasom, naslovljen Čovjek bez zvijezde. Taj izvrsni vestern režirao je klasik američkoga filma King Vidor. Bio mu je to 54. film u karijeri koja je počela još u doba nijemoga filma. U Čovjeku bez zvijezde Kirk Douglas odigrao je jednu od svojih najboljih i najpopularnijih uloga kao kauboj Dempsey Rae, koji se na putu prema Zapadu sprijatelji s Jeffom Jimsonom. Stignu u malo mjesto i predradnik velikoga ranča ponudi Dempseyu i Jeffu da čuvaju stoku za vlasnicu koja treba stići s Istoka. To je lijepa i samosvjesna Reed Bowman (J. Crain), koja se odmah svidi Reedu, a i on njoj. Ali, bit će problema jer vlasnik obližnjega ranča ne želi dopustiti da tuđa stoka bude na ispaši na njegovim livadama, pa ih ogradi bodljikavom žicom. Ciklus filmova posvećenih stotoj obljetnici rođenja Kirka Douglasa bit će moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press, Foto: Catherine Zeta-Jones – Michael Douglas društvena mreža