fbpx

Leonora Surian – život u skladu s prirodom!

Ekskluzivno…

Leonora SurianGlumica i ravnateljica Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Leonora Surian, svoj mali raj pronašla je u malom selu u Istri gdje se rodio njezin djed. Leonora je u djetinjstvu tamo s ocem provela puno lijepih i sretnih trenutaka. I tada je otac na nju prenio svoju veliku ljubav prema prirodi. No ovog proljeća potpuno se posvetila ljubavi prema prirodi i biljkama. Lijepa Leonora kaže kako je priroda dovoljna sama sebi i kad čovjek živi u skladu s njom, odlično se osjeća.

Scena: U posljednje vrijeme svaki slobodni trenutak iskoristite za svoju ljubav prema biljkama. Kad ste otkrili tu povezanost s prirodom?
Leonora SurianU Istri, nedaleko od Labina, imam svoj mali raj. Malo selo u kojem se rodio moj nono. Nekoliko kamenih kućica ispod Učke, desetak ogromnih stabala i prostrane livade… Od malih nogu moj me otac uvijek tamo vodio i prenio na mene tu ljubav prema prirodi. I dan danas se s njime znam ‘izgubiti’ u tom predivnom pejzažu, i pokušavam tu naviku prenijeti na moje malo dijete. Kako živimo u Rijeci, zaista nam nije teško za vikend skoknuti tamo i napuniti baterije. Tamo nas svi problemi napuste, tamo se opustimo slušajući zrikavce, koseći travu, hraneći kokice… A od ovoga proljeća otkrila sam novi hobi. Imam dragu prijateljicu koja je travarica, oduvijek me to fasciniralo i željela sam ponešto naučiti o tome. Prvi put me je u travnju odvela na sajam samoniklog bilja u Kršanu. Bilo je puno ljudi, puno biljka, previše informacija… pomislila sam “Leonora, nije to za tebe! Još ćeš se otrovati!” Leonora SurianUhvatila me panika, kad me nakon sajma otpratila u selo, sa mnom je napravila đir oko kuće. Pokazala mi je nekoliko biljka i rekla:”Kreni s njima.” I tako sam i napravila: imam nekoliko knjiga, imam internet i svaku biljku koju prepoznam i koja mi raste na kilometar oko kuće uberem, prostudiram i napravim nešto od nje. Tako sam počela s čajem majčine dušice i stolisnikom, napravila sam marmeladu od maslačka (za mene pravo otkriće: odlična je!) i od duda, sirup od bazge i ruže, juhe i variva od koprive, salate od cvijeća, sirup od trpuca za kašalj, sada radim na kremi od ivanjskog cvijeća i stolisnika, kantarionovo ulje i rakiju od oraha. Nevjerojatno kako je priroda dovoljna sama sebi, i kad čovjek živi u skladu s njom odlično se osjeća. Sada kad idem za Istru, više i ne znam što kupiti u dućanu: kruh sam počela raditi sama, susjed mi da svježeg domaćeg kravljeg mlijeka, susjeda svježa jaja i sir, med, umjesto salate naberem samoniklog bilja, uz meso napravim varivo od koprive ili crnog sljeza. Moja je Elena počela brati sa mnom sve te biljke, i svaki me put iznenadi jer i sama, sa samo dvije godine, već raspoznaje neke biljke!

Scena: Što ste naučili o biljkama?
Dosta toga, kao što sam rekla svaku biljku koju imam u blizini dobro prostudiram. I što se više tome posvećujem, to se više udaljavam od današnje medicine. Sve što nam treba nam priroda daje, ali mi u današnje vrijeme niti ne znamo što je sve jestivo i što čemu služi. Moju svekrvu, kad je došla na nekoliko dana kod nas, uhvatili su jaki bolovi kamenca, tako sam se proslavila kad sam joj dala da pije čaj od ščirice. Nakon malo vremena bolovi su nestali, a ja sam ispala prava iskusna travarica!

Leonora SurianScena: Koje biljke vas posebno fasciniraju i zašto?
Kantarion ili gospina trava me strašno fascinira. Možda zato što je ‘sunčeva biljka’- dobila je ima po Hiperionu, grčkom bogu Sunca, bere se u doba godine kad je sunce najjače (sada) i ima zlatno-žute cvjetiće poput sunca! A moje drugo ime je Sunčica… Čaj gospine trave jednostavno je odličan! A kažu da je ulje čudotvorno – još ga radim, pa ne mogu garantirati dok ne probam.

Scena: Je li novi hobi najbolji lijek protiv stresa?
Moram priznati da živim dosta stresno. Radim dva jako zahtjevna posla: osim što sam glumica, ravnateljica sam i Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca. Jedinog profesionalnog talijanskog ansambla koji uspješno djeluje izvan Italije već 69 godina! Tako da mi je baš potrebno da sa suprugom Borisom i Elenom pobjegnem, iako na 24 sata u prirodu.

Scena: Kako ćete provesti ljeto?
Trenutno smo na Krku, uzeli smo si tjedan dana da idemo na more, ali u kolovozu planiramo malo do Austrije, u Italiju i naravno u našu Istru. Sve to pokušavajući uskladiti s našim obavezama, koncertima i predstavama.

Foto: Leonora Surian priv. album