fbpx

Klara Dujmović i Vesna Turtula dobitnice nagrade Svjetionik

Zagreb…

HRT-ovim novinarkama Klari Dujmović i Vesni Turtuli dodijeljene nagrade Svjetionik

Klara Dujmović– Velika mi je čast biti dobitnicom ove nagrade, posebice jer dolazi od osoba koje su i same pogođene siromaštvom: nezaposleni, samohrani roditelji, beskućnici i korisnici socijalnih usluga. Nagrada Svjetionik lijepo je priznanje i mojemu dosadašnjem radu, ali i poticaj da i dalje na Hrvatskoj radioteleviziji reportažama zajednički ukazujemo na probleme u društvu te pomažemo ljudima u teškim životnim situacijama. Svi bismo mi novinari trebali biti svjetionici koji će upozoravati da svi imamo pravo na siguran i dostojanstven život – ističe Klara Dujmović.
Klara Dujmović i Vesna TurtulaNovinarke Hrvatske radiotelevizije Klara Dujmović i Vesna Turtula dobitnice su nagrade Svjetionik Hrvatske mreže protiv siromaštva (HMPS) u dvjema kategorijama – za televizijski i za radijski prilog. Nagrade su im uručene na jučerašnjoj svečanosti u Zagrebu, a izabrane su na temelju glasova ocjenjivačkoga suda sastavljenoga od osoba s iskustvom siromaštva i to u trima kategorijama: tiskani / mrežni prilog, televizijski prilog i radijski prilog. U kategoriji televizijskoga priloga novinarka HRT-ova centra Pula Klara Dujmović nagrađena je za prilog pod naslovom Pomoć samohranomu ocu objavljen u emisiji Hrvatske radiotelevizije Dobro jutro, Hrvatska 16. prosinca 2016. godine, a u kategoriji radijskoga priloga novinarka Hrvatskoga radija (HRT – HR) Vesna Turtula nagrađena je za prilog o beskućnicima emitiran u emisiji Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) Vodič za moderna vremena 12. listopada 2017. godine.
Vesna Turtula– Zahvalna sam Hrvatskoj mreži protiv siromaštva na nagradi Svjetionik za novinske radove koji potiču dostojanstveno izvješćivanje o problemu siromaštva. Čovjeku se itekako može dogoditi da ostane sam, bez prijatelja, bez novca i bez krova nad glavom, ali mi kao društvo nikako ne smijemo dopustiti da čovjek ostane bez dostojanstva. U tom je smislu i uloga Hrvatske radiotelevizije kao javnoga medijskog servisa iznimno velika te je ova nagrada ujedno i nagrada Hrvatskoj radioteleviziji – kaže Vesna Turtula.
Televizijski je prilog Pomoć samohranomu ocu nastao nakon što je Udruga Lancarica, koja se bavi humanitarnim i karitativnim radom na području Istarske županije, zamolila za prikupljanje pomoći samohranomu ocu iz Žminja koji je nakon smrti supruge ostao sam sa šestero malodobne djece. Otac je izlaz iz teškoga financijskog stanja vidio u uzgoju koza i ovaca kako ne bi bio na teret društvu. „Nakon prikazivanja naše reportaže uoči Božića prošle godine u emisiji Dobro jutro, Hrvatska pokrenuo se lanac dobrih djela. Javili su se gledatelji iz cijele Hrvatske i pomogli obitelji da postavi na noge malu farmu na zemljištu koje im je darovala Porečko-pulska biskupija. I naš je HRT-ov centar Pula pokazao veliko srce te smo prikupili novac za obitelji i darovali im kozu, a na pulskoj smo tržnici sudjelovali u akciji prodaje fritula i prikupljanju novca za obitelj“, objašnjava HRT-ova novinarka Klara Dujmović.
Nagrađeni radijski prilog emitiran u emisiji Vodič za moderna vremena Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) osmišljen je na pitanju Može li se beskućništvo dogoditi, što su činjenice, a što predrasude te kako živjeti bez krova nad glavom i bez kuna?
– U okviru emisije smo pozvali da se promijeni zakon koji beskućnicima brani primanje državne financijske pomoći ako spavaju u prihvatilištima. Ljudi zatečeni u teškome siromaštvu svedeni su na razinu ispod svakoga ljudskog dostojanstva. Ne mogu kupiti ni kartu za javni prijevoz kako bi pokušali pronaći posao i pomogli samima sebi – pojašnjava urednica i voditeljica emisije Moderna vremena Vesna Turtula.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT