fbpx

Na Valentinovo: Alternativna romantična komedija Sveti dim

Zagreb…

Provedite Valentinovo uz alternativnu romantičnu komediju Jane Campion koja preispituje konvencije na kojima počivaju romantični odnosi

Sveti dimU sklopu posebnog programa kina Kinoteka Na drugi pogled, posvećenog filmovima na koje se vrijedi podsjetiti, pogledati ih svježim očima i ponovno ih otkriti, u petak, 14. veljače gledamo Sveti dim (1999) čuvene novozelandske filmske i tv redateljice Jane Campion (Piano, Portret dame, Top of the Lake), ujedno i jedine žene u povijesti nagrađene Zlatnom palmom, glavnom nagradom Festivala u Cannesu (Piano, 1993).
Iako premijerno prikazan u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Veneciji, Sveti dim nije naišao na razumijevanje ni kritike niti publike. Međutim, revizionistička screwball komedija Jane Campion, u kojoj konfrontacijski, bez zaštitnih rukavica, preispituje dinamiku moći unutar muško-ženskih odnosa, danas zrači sasvim novim sjajem. Predvođena nadahnutim i hrabrim nastupima Kate Winslet i Harveya Keitela, ova duhovita, erotična i povremeno halucinantna de(kon)strukcija dobnih, intelektualnih, seksualnih i svih ostalih silnica koje ustrojavaju hijerarhiju unutar romantičnih odnosa zrela je da je se ponovno pogleda i otkrije.
Tijekom putovanja Indijom, Ruth Barron doživljava neočekivano prosvjetljenje i pridružuje se komuni vjerskog gurua Babe. Zabrinuti za psihološko stanje svoje kćeri, članovi njezine obitelji izmislit će priču o očevoj bolesti, ne bi li je namamili nazad u Australiju i predali u skrb P.J.-a Watersa, stručnjaka specijaliziranog za „deprogramiranje” pojedinaca koje su zaveli vjerski kultovi.
Projekcija ovog nepravedno zapostavljenog filmskog dragulja obilježit će povratak analognog kino iskustva u kino Kinoteka – Sveti dim prvi je film koji se prikazuje u svom originalnom formatu, s 35mm kopije. Povratak 35-mm projektora u projekcijsku kabinu kina Kinoteka gledateljima naviklim na čistoću HD slike omogućit će uživanje u bogatstvu teksture analognog filma i ponuditi uvid u povijest i različite izražajne mogućnosti analognog filmskog medija. Projekcija je ostvarena u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva.

Foto: Press