fbpx

Politički, ekonomski i kulturni razvoj: Kurdi – Pleme protiv države

Dokumentarno…

Kurdi – Pleme protiv države u trajanju od četiri epizode

KurdiHrvatska radiotelevizija od ponedjeljka, 4. veljače 2019. godine u udarnom terminu od 20.05 sati na Prvom programu (HRT-HTV1) počinje s prikazivanjem nove dokumentarne serije ‘Kurdi – Pleme protiv države‘ u trajanju od četiri epizode
Dokumentarno-povijesna serija Kurdi – Pleme protiv države daje uvid u višeslojni politički, ekonomski i kulturni razvoj identiteta naroda rastrganog među postojećim državama Bliskog istoka. Od osvještavanja nacionalne ideje, sve do aktualne borbe s “Islamskom državom”, pratimo transformaciju naroda koji u više od stotinu godina u pozadini krvavih sukoba iščekuje redizajniranje toga dijela svijeta.
KurdiUvodna epizoda govori o razvoju kurdskog identiteta, društva i političkih pokreta, od Osmanskog i Kadžarskog Carstva, do kratkotrajne Mahabadske Republike u Iranu 1946. godine. Serija Kurdi – Pleme protiv države otkriva i zašto krajem Prvog svjetskog rata nije stvoren nezavisni Kurdistan i kako su zapadne sile zavađena kurdska plemena podijelile između četiri države – Turske, Irana, Iraka i Sirije.
Kako su novi bliskoistočni režimi od Europe preuzeli ideju da je modernizacija moguća jedino uz stvaranje homogene nacionalne države? Manjine – među njima i Kurdi – izvrgnute su stalnoj represiji, što dovodi do otpora, a od raznolikih i međusobno zavađenih plemena počela se rađati kurdska nacija.

Snimatelj: Nikola Kuprešanin
Montažeri: Jan Klemsche i Marin Juranić
Scenarij i režija: Jerko Bakotin i Nikola Kuprešanin
Producent: Oliver Sertić
Produkcija: Restart za HRT

Foto: Press