fbpx

La Zarzuela u Lisinskom 20. listopada!

Koncert “La Zarzuela” u KD Vatroslav Lisinski

Povodom španjolskog predsjedanja Vijećem Europske unije, Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj organiziralo je u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom koncert španjolske opere zvane “zarzuela” koji će se održati 20. listopada u 19.30 sati u KD “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu.

Koncertom španjolske opere “zarzuela” će ravnati španjolska dirigentica Silvia Sanz Torre, kao solist će nastupiti hrvatski tenor Roko Radovan, a sve to bit će popraćeno elegantnim španjolskim plesom plesačice Sare Martín Chamorro.

Zarzuela je originalno španjolski dramsko-glazbeni žanr za koji se može reći da je ekvivalent francuskoj komičnoj operi ili njemačkom singspielu. Iako njezini počeci sežu u XVII. stoljeće, zarzuela kakvu danas poznajemo doživjela je svoj procvat u drugoj polovici XIX. stoljeća zahvaljujući zamahu koji su joj dali autori kao što su Francisco Asenjo Barbieri i Emilio Arrieta, nakon kojih su uslijedili ostali veliki skladatelji kao što je Ruperto Chapí.

Za Hrvatsku je ovaj događaj od posebne važnosti jer će prvi put biti izveden cjelovit koncert posvećen isključivo ovom glazbenom žanru. Uključivat će dobro poznate preludije, intermedije i romance iz raznih zarzuela, te remek-djela koja su prešla granice Španjolske, kao što su “Doña Francisquita”, “La revoltosa”, “Luisa Fernanda” ili “La verbena de la Paloma”. Radi se o melodijama koje su zbog svoje glazbene kvalitete, kreativnosti i inventivnosti izašle van zidova kazališta i postale dio narodnog sjećanja, baština koju ne smijemo izgubiti već je trebamo održavati živom na pozornicama.

Ulaznice su već u prodaji i mogu se nabaviti na sljedećoj poveznici, na kojoj je objavljen i program koncerta.

Zagrebačka filharmonija orkestar je 150-godišnje tradicije vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj, promotor glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni veleposlanik Hrvatske u svijetu. Ova glazbena institucija zaštitni je znak grada u kojem djeluje, a utjelovljuje urbanu sliku Zagreba kao srednjoeuropskog središta glazbe, umjetnosti i kulture.

Daleke 1871. godine započela je profesionalna orkestralno-koncertna aktivnost u Zagrebu, a 1920. orkestar je dobio ime koje i danas nosi. Zagrebačka filharmonija 2012. je u koncertnoj dvorani Lisinski izvela koncert “Eviva España” pod ravnanjem španjolskog dirigenta Jesúsa Lópeza Cobosa i predstavila program biranih skladbi nadahnutih španjolskim melodijama i ritmovima.

Orkestrom će ravnati Silvia Sanz Torre, dirigentica iznimne profesionalne karijere koja je dirigirala više od 200 koncerata u Nacionalnoj koncertnoj dvorani u Madridu (Auditorio Nacional de Madrid), kao i u različitim zemljama Europe, Amerike, Afrike i Azije, a sada po prvi puta dolazi u Hrvatsku.

Osnivačica je i direktorica grupe Talía i svih njezinih glazbenih sastava (Madridskog metropolitanskog orkestra, zbora Talía, Dječjeg orkestra Jonsui i Madridskog orkestra mladih glazbenika) a odgovorna je i za orkestralni pedagoški program. Trenutno dirigira stalnim ciklusom koncerata u Nacionalnoj koncertnoj dvorani u Madridu i nastavlja sudjelovati u promidžbi španjolske glazbe na međunarodnim turnejama po Koreji, Turskoj, Etiopiji i drugim zemljama.

Tenor Roko Radovan započinje muzičko obrazovanje na svojoj rodnoj Korčuli te nastavlja u Dubrovniku završivši srednju glazbenu školu kao trubač. Pjevačko obrazovanje započeo je u Glazbenoj školi Karlovac kod prof. Tončija Petkovića te odmah na početku, nakon nekoliko mjeseci rada, osvaja dvije prve međunarodne nagrade te postaje laureat u svojoj kategoriji na državnom natjecanju HDGPP-a.

Više puta je solistički nastupio i sa Simfonijskim, Jazz orkestrom i Zborom Hrvatske radiotelevizije, s kojima je debitirao na otvaranju festivala Zagreb Classic (2019.). Sa Zagrebačkom Filharmonijom debitira na njihovom Novogodišnjem balu 2021/2022. godine pod palicom Dawida Runtza. Često surađuje s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i član je više klapa, a voditelj njih četiri (Korda, Sorelo, Grdelin, Izergo). Trenutno je student pete godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Martine Gojčete Silić.

Na koncertu će španjolske plesove izvesti plesačica Sara Martín Chamorro. Tijekom svoje iznimne karijere više od deset godina nastupala je kao profesionalna plesačica u nekim od najvažnijih španjolskih flamenco skupina i grupa koje se bave španjolskim tradicionalnim plesovima.

Trenutno nastupa kao solistica čuvene plesne skupine Antonio Márquez, što joj je omogućilo da pleše na nekim od najvažnijih svjetskih pozornica, poput Royal Albert Halla u Londonu gdje su izveli “Trorogi šešir” Manuela de Falle 2013. godine. Osim toga, svoju aktivnost profesionalne plesačice nadopunjuje s podučavanjem španjolskih plesova, uključujući flamenco i sevillanas, u vlastitoj plesnoj školi.

Foto: Press – Off Ciklus /Borko Špoljarić / G.A.D. PRODUKCIJA