fbpx

Na sceni KUC Travno: Zagreb Clown Festival 2021.

Međunarodni festival klaunskog kazališta Zagreb Clown Festival 2021.

Zagreb Clown Festival 2021. međunarodni je festival koji pred zagrebačku publiku drugu godinu za redom donosi aktualna ostvarenja suvremenog klaunskog teatra. Ujedno je jedni festival u široj regiji koji u središte dovodi kazališnog klauna.

Ove godine ZFC se održava se od 03. do 06. lipnja na sceni KUC Travno, a glavni program mu čine cjelovečernje klaunske predstave recentne europske produkcije:

03.06. 2021 – Palunkova žena, produkcija Triko Cirkus Teatar (HR)
04.06. 2021- Echo, produkcija Ymedioteatro (ES)
05.06. 2012- Black & Blue, Cristi Garbo i Ricardo Cornelius ( ES)
06.06.2021- Obaveza, produkcija Cirk Pozor (HR)

Clown Festival

Osim izvedbi, popratni program festivala Zagreb Clown Festival čine majstorska radionica Davida Shinera, slavnog američkog komičara i klauna, koautora Tonyjem nagrađene brodvejske predstave „Fool Moon“ te redatelja predstave Kooza u produkciji i izvedbi Cirque de Soleila; projekcija filma EXIT , Montrealskog klaunskog kolektiva Sortie de secousseste te nezaobilazni Clown Cafe.

Krovna tema ovogodišnjeg festivala su ODNOSI: socijalni odnosi, partnerski odnosi, unutarnji odnosi između mogih ja koji se u nama skrivaju, pa nadalje cijeli spektar -od neposrednih do posrednih odnosa, odnosa između kojih stoji ekran, ili pak netko treći. Time odajemo počast najvažnijem odnosu u klaunskom kazalištu- a to je odnos klauna s publikom.

Zagreb Clown Festival je dio godišnjeg programa Desetka u Trikou kojim se obilježava deset godina ovog profesionalnog neovisnog kazališta.

ORGANIZATOR

Triko Cirkus Teatar profesionalno je nezavisno kazalište koje kroz produkciju i distribuciju predstava za djecu i odrasle njeguje klaunski kazališni izričaj. U svom desetogodišnjem postojanju Triko je pokrenuo i ostvario mnogobrojne inicijative i programe popularizacije novo cirkuske umjetnosti u široj zajednici kao i programe edukacije za profesionalne izvođače.

O IDEJI FESTIVALA:

Klaun, kako ga ovdje shvaćamo i predstavljamo, nije tek površni zabavljač već scenska persona koja propagira ranjivost kao snagu, svjesnost kao poziv, igru kao rast, neuspjeh kao životnu činjenicu. On je taj koji nas može naučiti kvalitetnije živjeti i kako postati svjesniji svijeta u sebi i oko sebe. Kroz smijeh i samoironiju, kao počela klaunskog teatra, klaun nas uči njegovati emocionalnu stabilnost i empatiju. Izvedbeni stil kojim to postiže uporište nalazi u tijelu, u fizičkoj komediji i vještini, te u neposrednoj komunikaciji s publikom.

Program je potpomognut sredstvima Ministarstva Kulture i Medija te zaklade Kultura nova.

Ulaznice dostupne na: www. ulaznice. hr

Foto: Press Zagreb Clown Festival