fbpx

Laibach u Sjevernoj Koreji, a idući tjedan u Zagrebu

Filozofski teatar u novom izdanju predstavlja kultnu grupu Laibach

– Laibach u Sjevernoj Koreji – reći će poznati slovenski filozof Slavoj Žižek; ‘Mislim da je to bio najfascinantniji kulturološki, ideološki i politički događaj 21. stoljeća.

Laibach

U novom izdanju Filozofskog teatra, koji će se održati u nedjelju 5. ožujka u 20,00 sati u zagrebačkome Hrvatskome narodnom kazalištu, urednik i voditelj programa Srećko Horvat predstavit će nam dva nova, iznimno atraktivna gosta: Ivana Janija Novaka, člana i idejnoga začetnika najpoznatijega slovenskog benda Laibach te Mortena Traavika, norveškoga redatelja, aktivista i autora filma Dan oslobođenja, dokumentarca koji prikazuje Laibachov iznimno uspješan nastup u Sjevernoj Koreji.
Laibach

– Ovaj sastav smatra se neonacističkim jer koristi scenografiju i kostime koji podsjećaju na Hitlera. Oni se ismijavaju i izruguju onome što nazivaju diktaturama širom svijeta, a glazba im je užasna! Ako Laibach bude posjetio DNRK, izvest će neku provokaciju i naštetiti našem socijalističkom sustavu – rekli su dužnosnici Sjeverne Koreje o događaju ‘Laibach u Sjevernoj Koreji’.

Ipak, grupa je bila prvi glazbeni sastav u povijesti sa Zapada koji je posjetio Sjevernu Koreju. A sada dolazi u zagrebački HNK u kojem će se, u sklopu Filozofskog teatra, održati hrvatska premijera dokumentarnog mjuzikla Dan oslobođenja.

U posljednjih trideset pet godina od svojega nastanka u slovenskome industrijskom gradiću Trbovlju, Laibach i dalje drži titulu jednoga od međunarodno najslavnijih glazbenih sastava poteklih iz bivših komunističkih zemalja središnje i istočne Europe.

Film Dan oslobođenja publika zagrebačkoga HNK imat će eksluzivnu prigodu pogledati na svečanoj hrvatskoj premijeri, samo tri mjeseca nakon svjetske, dok redovna hrvatska distribucija u nezavisnim kinima diljem zemlje započinje 6. ožujka gostovanjem redatelja Mortena Traavika na projekciji filma u Dokukinu KIC u Zagrebu, u organizaciji Restarta, suorganizatora ovog specijalnog izdanja Filozofskog teatra.

Foto: Press