fbpx

Još jedna runda i kriza srednjih godina

Kontraplan – Još jedna runda

Oscarom nagrađeni film Još jedna runda Thomasa Vinterberga u fokusu je sljedećeg izdanja Kontraplana, diskurzivnog programa kina Kinoteka u kojem se o popularnim naslovima razgovara iz perspektive srodnih disciplina.

Još jedna runda

Gosti su pisac i kolumnist Bruno Šimleša te skandinavist i prevoditelj Mišo Grundler, a razgovor će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Još jedna runda

Postoji teorija da bi se svatko trebao roditi s malom količinom alkohola u krvi te da umjereno pijanstvo otvara naše umove svijetu koji nas okružuje, umanjuje probleme i povećava kreativnost.

Premisa je to na kojoj počiva zaplet filma Još jedna runda, humorna drama Thomasa Vinterberga, koja govori o skupini sredovječnih učitelja koji navedeni teoriju odluče ispitati na vlastitoj koži (odnosno krvotoku).

Jer ako je Churchill mogao pobijediti u Drugom svjetskom ratu u konstantno alkoholiziranom stanju, tko zna što će nekoliko kapi više učiniti za njih i njihove učenike?

Još jedna runda osvojila je Oscara za najbolji strani film te nekoliko nagrada Europske filmske akademije, a zahvaljujući svojoj provokativnoj temi izazvala je i veliki interes među publikom.

Na sljedećem izdanju Kontraplana, koje će se održati u ponedjeljak, 20. prosinca, stoga ćemo pokušati odgovoriti na pitanje drži li znanstvena teorija na kojoj počiva zaplet vodu ili je riječ o zgodnoj isprici za krizu srednjih godina?

Razgovarat ćemo i o tome koliko su stereotipi o popularnosti alkohola u skandinavskim zemljama istiniti te gdje povući granicu između uživanja u alkoholu i ovisnosti.

Gosti Kontraplana su pisac, kolumnist i sociolog Bruno Šimleša te skandinavist i prevoditelj Mišo Grundler. Kontraplan će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Kontraplan se održava jednom mjesečno uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a sastoji se od projekcije filma, nakon koje slijedi moderirani razgovor – poručuju organizatori.

Foto: Press Centarcesarec