fbpx

Łukasz Dyczko pobjednik Eurovizije, a Marko Martinović je..

Koln…

Łukasz DyczkoPredstavnik Poljske Łukasz Dyczko pobjednik je ovogodišnjeg natjecanja na Euroviziji mladih glazbenika koja se održala u Kolnu u Njemačkoj. Mladi glazbenik iz Poljske osvojio je peteročlani žiri nastupom na saksofonu, i osvojio glavnu nagradu u iznosu od 10 tisuća eura te solo koncert sa simfonijskim orkestrom. Robert Bílý iz Češke osvojio je drugo mjesto i nagradu od sedam tisuća eura, a Dominik Wagner treće mjesto i nagradu od tri tisuće eura. Hrvatsku je predstavlja naš tamburaš Marko Martinović (15) iz Novske.
Marko Martinović– Slučajno sam, gledajući Hrvatsku televiziju kod kuće s ocem, vidio oglas i poziv za natjecanje. Dotad nisam ni znao da takvo natjecanje postoji za djecu glazbenike koji sviraju klasičnu glazbu, znao sam samo za Eurosong. No pomislio sam – idem pokušati, prijavit ću se, pa ćemo vidjeti – rekao je uoči nastupa naš predstavnik Marko Martinović.
Na Euroviziji su nastupili predstavnici ukupno 11 zemalja; Austrija, Hrvatska, Češka, Njemačka, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska, San Marino, Švedska i Slovenija.
Eurovizija za mlade glazbenike se održala ispred katedrale u Kolnu u centru grada na otvorenom, a nastup je pratilo nekoliko tisuća gledatelja.
– Često me pitaju zašto baš tambura, a odgovor je vrlo jednostavan – u mojemu je kraju tambura omiljeno glazbalo, slušaju je svi, moji prijatelji, moja obitelj, društvo, dijelom je svih veselica… No drago mi je što sam tijekom natjecanja uspio pokazati kako tambura nije samo glazbalo za zabavu, ona je glazbalo na kojemu se, kao i na svima drugima, može svirati svaka vrsta glazbe – rekao je Marko Martinović.
Od hrvatskih predstavnika najveći su uspjeh dosad postigli Monika Leskovar i Filip Merčep. Natjecanje je utemeljeno prije 32 godine, a održava se svake druge godine u drugome europskom kulturnom središtu.

 

Foto: Press – Eurovision
Video:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=GIKzuID6nnA[/embedyt]