fbpx

Marko Martinović hrvatski predstavnik na Euroviziji

Mladi glazbenici 2016….

Marko Martinović

Marko MartinovićTamburaš Marko Martinović iz Novske bit će hrvatski predstavnik na Euroviziji mladih glazbenika, na koju Hrvatska radiotelevizija i ove godine šalje svojega predstavnika. Četrnaestogodišnji solist na tamburici bisernici svoju je titulu osvojio u jakoj konkurenciji od sedam velikih glazbenih nada, sjajnih virtuoza u dobi od 15 do 19 godina. Završnica izbora hrvatskoga predstavnika za Euroviziju mladih glazbenika održana je prošloga tjedna na Hrvatskoj radioteleviziji, a jednoglasnu potporu Martinoviću dao je ocjenjivački sud u čijemu su sastavu bili dirigent i pedagog Vladimir Kranjčević, urednica u odjelu Glazbeni sadržaji Hrvatske radiotelevizije Gordana Krpan, soloharfistica u Simfonijskome orkestru Hrvatske radiotelevizije Mirjana Krišković, soloklarinetist u Simfonijskome orkestru Hrvatske radiotelevizije Domagoj Pavlović i hrvatski predstavnik na Euroviziji mladih glazbenika 2008. godine Marin Maras.
Marko MartinovićDirljiva izvedba Meditacije iz opere Thaïs Julesa Masseneta, u kojoj je razvedenu melodiju izvorno namijenjenu violini savršeno preveo u medij trzaćega instrumenta, te Markov besprijekoran osjećaj za glazbeno vrijeme i zajedničko muziciranje s orkestrom, presudili su da upravo učenik Glazbene škole u Novskoj u razredu profesora Filipa Novosela brani hrvatske boje na Euroviziji mladih glazbenika u Kölnu.
Više nego dostojni suparnici mladomu tamburašu bili su klarinetistica Lucija Bošković, učenica profesora Mihaela Paara u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, flautist Artur Ivelja, student Fakulteta za muzičke umetnosti u Beogradu u razredu profesora Ljubiše Jovanovića, marimbist Igor Jurinić, učenik profesorice Elvire Happ u Glazbenoj školi Ferdo Livadić, harmonikaš Martin Kutnar, učenik profesorice Mirele Bucberger Karlo na Glazbenome učilištu Elly Bašić, violinistica Eva Šulić, studentica profesora Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, i kontrabasist Igor Šajatović, student profesora Marija Ivelje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Marko MartinovićČlanovi ocjenjivačkoga suda istaknuli su kako su svi finalisti pokazali zanimljivu umjetničku osobnost koju krasi tehničko majstorstvo, ljepota tona, muzikalnost, solistički instinkt te zrelost koja nadvisuje njihove godine i stečeno iskustvo. Prvaci iznimnoga glazbenog naraštaja predstavili su se uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera, uz bučnu i strasnu podršku svojih navijača. Njima i televizijskim gledateljima priuštili su nezaboravnu večer u kojoj su svi bili pobjednici. Međutim, samo Marko Martinović odlazi u Köln te od 28. kolovoza do 3. rujna predstavlja Hrvatsku u konkurenciji predstavnika iz 11 zemalja. Za samo tri mjeseca vidjet ćemo hoće li se ostvariti prognoze predsjednika ocjenjivačkoga suda nacionalnoga izbora, maestra Vladimira Kranjčevića, koji je za hrvatskoga kandidata predvidio jedno od prva tri mjesta na eurovizijskoj završnici u Kölnu.
Od hrvatskih predstavnika najveći su uspjeh dosad postigli Monika Leskovar i Filip Merčep. Natjecanje utemeljeno prije 32 godine održava se svake druge godine u drugome europskom kulturnom središtu. Ove godine Eurovizijsko natjecanje mladih glazbenika održat će se od 28. kolovoza do 4. rujna u Kölnu.

Foto: Press