fbpx

Eurovizija: Završen prvi krug izbora predstavnika mladih glazbenika

Zagreb…

EurovizijaHrvatska radiotelevizija i ove godine šalje svojega predstavnika na Eurovizijsko natjecanje mladih glazbenika koje će se održati od 28. kolovoza do 4. rujna 2016. godine u Kölnu. Prva je audicija završena, a na njoj je nastupilo 14 kandidata u dobi od 15 do 18 godina, na različitim glazbalima, od bisernice do klavira.
U završnicu su ušli: Lucija Bošković, klarinetistica (15), Artur Ivelja, flautist (19), Igor Jurinić, marimbist (17), Martin Kutnar harmonikaš (15), Karlo Marko Martinović, tambura bisernica (14), Igor Šajatović, kontrabasist (17), Eva Šulić, violinistica (18). Rezervni kandidat koji će nastupiti u slučaju da netko od navedenih finalista okaže sudjelovanje je pijanist Jan Niković (15).
EurovizijaO kandidatima je odlučio žiri u sastavu: dirigent Vladimir Kranjčević (predsjednik), urednica u Odjelu glazbenih sadržaja na Hrvatskoj radioteleviziji Gordana Krpan, solistica na harfi u Simfonijskome orkestru Hrvatske radiotelevizije Mirjana Krišković, solist na klarinetu u Simfonijskome orkestru Hrvatske radiotelevizije Domagoj Pavlović i hrvatski predstavnik na Euroviziji mladih glazbenika iz 2008. violinist Marin Maras.
Slijedi završnica izbora koja će se održati 25. svibnja u HRT-ovu televizijskome studiju Anton Marti s početkom u 20 sati. Sedam će kandidata nastupiti uz pratnju Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera. Izravni će se prijenos završnice moći pratiti na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3).
Eurovizija – natjecanje mladih glazbenika u organizaciji Europske unije radiotelevizija (eng. European Broadcasting Union – EBU) utemeljeno je prije 32 godine i održava se svake dvije godine uvijek u drugome europskom kulturnom središtu. Riječ je o priredbi koja je zamišljena kao mjesto promocije mladih glazbenih nada, kao okvir za započinjanje karijera izvanredno darovitih solista na svim glazbalima do 19 godina starosti. Neka su od velikih imena koja danas čine sam vrh glazbene scene otkrivena upravo na ovome natjecanju: Julian Rachlin, Julia Fischer, Natalie Clein. Od hrvatskih glazbenika najveći su uspjeh do sada postigli Monika Leskovar (koja je 1998. osvojila drugu nagradu) te Filip Merčep (koji se 2010. plasirao u završnicu.

Foto: Krasnodar Peršun za HRT