fbpx

Most na kraju svijeta Branka Ištvančića u Bugarskoj!

Love is Folly…

Most na kraju svijetaDugometražni igrani film ‘Most na kraju svijeta‘ redatelja Branka Ištvančića uvršten je u ovogodišnje 23. izdanje Međunarodnog filmskog festivala ‘Love is Folly‘ koji će se održava u gradu Varna u Bugarskoj od 21. do 30. kolovoza 2015. godine, a na programu festivala je 27. kolovoza. Ovaj festival s dugom tradicijom organizira Nacionalna palača kulture – Kongresni centar Sofija – Podružnica Varna (FESTIVAL i kongresni centar), a manifestacija se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Varna i uz potporu bugarskog Ministarstva kulture, Nacionalnog filmskog centra, Saveza bugarskih filmskih djelatnika, Bugarskog nacionalnog filmskog fonda i drugih organizacija. Festival je natjecateljskog karaktera i dodjeljuje Veliku nagradu Zlatna Afrodita, Specijalnu nagradu žirija i nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu. Naš film će publika moći vidjeti 27. kolovoza 2015.
Film ‘Most na kraju svijeta’ snimljen je 2014. godine u koprodukciji između Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske i HRT-a. Ovaj napeti triler prepun emocija nastao je prema scenariju književnika Josipa Mlakića, a vraća nas u atmosferu kasnih devedesetih godina. Sela bosanskih Hrvata su uništena i oni su nastanjeni u kućama hrvatskih Srba. Posebnom državnom uredbom, u srpske kuće trebaju se početi vraćati njihovi vlasnici, a Hrvate koji žive u njima čeka neizvjesnost. U toj jezivoj atmosferi, dogodi se misteriozni nestanak starca, pa policajac Filip (Aleksandar Bogdanović), i sam nastanjen u srpskoj kući, kreće u predanu istragu tijekom koje se suočava s vlastitim demonima prošlosti, a sve se vrti oko potrage za misterioznim ‘mostom na kraju svijeta’.
Most na kraju svijetaPrije svoje kinodistribucije i međunarodne premijere na festivalu A kategorije u Montrealu, film ‘Most na kraju svijeta’ prikazan je prvi put na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, gdje je ispraćen pohvalama i publike i struke, a ponajviše golem glumački ansambl koji okuplja oko trideset glumaca iz Hrvatske, BiH i Srbije, koje predvode Aleksandar Bogdanović, Sanja Radišić, Boro Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Đorđe Kukuljica, Nikša Kušelj, Jelena Perčin, Slaven Knezović, Slobodan Ćustić, Bora Nenić, Anita Schmidt, Miralem Zubčević, Draško Zidar, Jelena Jokić, Jasmin Telalović i brojni drugi glumci.
Za film čiji je itinerar uključivao petnaestak različitih gradova i lokacija, angažirana je i velika ekipa. Direktor fotografije je Branko Cahun, za scenografiju je zaslužan Zvonko Sarić, kostime Felicita Glavaš, dok su maske povjerene Bianki Žugelj. Produkciju potpisuje Irena Škorić i Artizana film. Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture Republike Srbije i Fonda za kinematografiju BiH.
Film je sudjelovao na niz svjetskih filmskih festivala. Na festivalu Worldfest u Houstonu osvojio je nagradu Zlatni Remi, a na Ischia film festivalu u Italiji osvojio je nagradu za najbolju kameru (Best Photography).

Foto: Press