fbpx

Lovre Marušić osvojio srebrnu nagradu u Clevelandu

Mladi asistent Lovre Marušić s Akademije osvojio srebrnu nagradu na prestižnom natjecanju

Svjetski uspjeh dijamanta Akademije! Bio je njen student, a danas je i ambasador kojeg ugošćuju širom svijeta

100. obljetnica Muzičke akademije Zagreb i još jedna sjajna priča

Lovre Marušić (1992.), jedan od najperspektivnijih hrvatskih pijanista mlađe generacije osvojio je srebrnu medalju na 2021 Cleveland International Piano Competition u Clevelandu, Ohio u SAD-u! Nema ni tridesetu, a iza sebe ima dojmljivu biografiju.

Lovre Marušić

Lovre Marušić diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji gdje danas radi kao asistent, a poslijediplomski studij nastavio je na prestižnoj Visokoj glazbenoj školi Franz Liszt u Weimaru kod Grigorija Gruzmana.

Lovre Marušić

Zamjetan trag na njega je ostavilo i školovanje, još kao tinejdžera, na državnom konzervatoriju P. I. Tchaikovsky u Moskvi. Lovre Marušić aktivan je u brojnim segmentima glazbenog djelovanja, a njegov uspjeh u Clevelandu daleko je odjeknuo.

Cleveland International Piano Competition, jedno je od najprestižnijih pijanističkih natjecanja na svijetu koje se održava svake dvije godine od 1975., a prethodni laureati tog natjecanja svjetska su pijanistička imena poput Sergeya Babayana, Nicholasa Angelicha, Jean-Yves Thibaudeta te hrvatske pijanistice Martine Filjak.

Gotovo tri stotine pijanista iz cijeloga svijeta prijavilo se na ovo prestižno natjecanje, da bi ih samo osmero ušlo u polufinalni krug, koji se održao uživo u Clevelandu. U finale su ušla najbolja četiri natjecatelja, uključujući Lovru Marušića, koji je nastupio s eminentnim gudačkim kvartetom Escher, izvevši Šostakovičev klavirski kvintet u Gartner Auditorium u sklopu The Cleveland Museum of Art.

Finalisti su se natjecali za četiri glavne nagrade i čak jedanaest specijalnih nagrada. Srebrna medalja se sastoji od financijske nagrade u iznosu od 25.000 američkih dolara kao i brojnih nastupa i angažmana. Finale se moglo pratiti uživo na web stranici natjecanja. Pratili su ga milijuni gledatelja i slušatelja diljem svijeta.

Sve u znanoj organizaciji Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Clevelandu i u partnerstvu sa Steinway & Sons. Uz natjecanje u Clevelandu, Lovre Marušić plasirao se ljetos i u završnicu 63. Ferrucio Busoni International Piano Competition u Bolzanu (Italija) te The Leeds International Piano Competition u Leedsu (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Svoje prve poduke iz klavira Lovre Marušić dobiva od Rozarije Samodol u rodnom Omišu. Na poziv slavne ruske pijanistice Natalije Trull, 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju “P. I. Čajkovski” , koju je 2011. godine uspješno završio. Studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu započeo je u klasi Rubena Dalibaltayana a nastavio te diplomirao u klasi Ljubomira Gašparovića.

Osvojio je prvu nagradu na 20. međunarodnom natjecanju Santa Cecilia u Portu, Portugal (2018.), prvu nagradu na Međunarodnom glazbenom festivalu i natjecanju u Parizu, Francuska (2018.), prvu nagradu na Međunarodnom glazbenom natjecanju „Nove zvijezde“ u Manchesteru, (2016.), prvu nagradu Svjetske udruge učitelja klavira u Londonu, te prvu nagradu žirija i publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju “Isidor Bajić” u Novom Sadu (2016.).

Bilježi nastupe s eminentnim orkestrima i vrhunskim komornim sastavima poput The Cleveland Orchestra, Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, Vojvođanskih simfoničara, Beogradskih simfoničara, Irkutske filharmonije, Simfonijskog orkestra HNK Split te Zagrebačkih solista i Splitskih solista. Izvršni je i umjetnički direktor komornog festivala Ostinato u Hrvatskoj. Generalno zastupništvo potpisao je s tvrtkom CristoforiumArt.

Svestrani zagrebački đak u naponu je snage, a osim virtuoznošću i perfekcijom plijeni brojnim pijanističkim vrlinama. One su prepoznate i pred Lovrom Marušićem se otvaraju sva ona vrata koja nešto znače u glazbenom svijetu. Pri tome mladi umjetnik ističe kako bi volio ostati na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te razvijati pijanističku školu u Hrvatskoj.

Za njega su najveći pokretač upravo natjecanja, poput onog u Clevelandu ili Međunarodnog pijanističkog natjecanja Ferruccio Busoni, gdje je jednako tako briljirao. To su njegovi prioriteti, a njegova izjava to najbolje opisuje:

– Danas, u vrijeme kada u Kini i Rusiji svako treće dijete svira klavir, natjecanja su jedini način da se napravi karijera u pravom smislu te riječi, Lovre Marušić.

Foto: Press, portret Du, Stradun – Marin Frka