Marko Tolja o novoj pjesmi, ljubavi, uzorima…
Piše: Gordana Malašić Lazić On 30 svi., 2015 At 10:56 AM | Categorized As Intervju, Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Iz Londona:

Glazbenik se odlično proveo na koncertu Paula McCartneyja

Marko ToljaMarko ToljaMislim da sam spoznao pravu dimenziju ljubavi. Za voljenu u osobu sam spreman učiniti sve što je potrebno da ona bude sretna, kazao je mladi glazbenik. Marko Tolja snimio je novu pjesmu ‘Za sreću drugo ime‘. Glazbenik se za portal Scena.hr javio iz Londona. Bio je na koncertu Paula McCartneyja s Nenom Belanom i prijateljima. U našem razgovoru Marko govori o svojim pjesmama, glazbenom odrastanju, uzorima, ljubavi, ali i svom vjenčanju.

Scena: Snimili ste novu pjesmu ‘Za sreću drugo ime’ u suradnji s Predragom Martinjakom Peggyjem, kako biste opisali vašu suradnju?
Genijalno! Osim što smo se našli kao glazbenici, našli smo se i kao ljudi. Družimo se više izvan studija, nego u njemu i mislim da je upravo to recept za dobro muziciranje.

Marko ToljaScena: Vaše pjesme su ljubavne, zašto najradije pjevate o ljubavi?
Rak sam po horoskopu, pa je i logično da mi je najveća inspiracija ljubav. Pjevati o ljubavi mi nikada ne dosadi, a inspiracija dolazi i iz vlastitog, ali i tuđih iskustava.

Scena: Jeste li spoznali pravu dimenziju ljubavi? Što ste zbog ljubavi spremni napraviti?
Mislim da jesam. Naravno i ja sam imao nesretnih, neuzvraćenih ljubavi, ali sve je to dio životne škole. Za voljenu u osobu sam spreman učiniti sve što je potrebno da ona bude sretna.

Scena: Čime ste u životu najviše fascinirani kao umjetnik?
Svim originalnim umjetnicima koji su bili svoji i unatoč svemu ostavili dugi trag u povijesti. A i sama činjenica da mi je moja umjetnost ujedno i posao dosta mi je fascinantna!

Scena: Kako se nosite s nepravdom?
Loše. Svi se prije ili kasnije nađemo u situaciji za koju nismo ni krivi ni dužni. Život ti nekada da, a ponekad i bez razloga uzme. Bitno je samo iz svega izvući pouku.

Marko ToljaScena: Kako se osjećate na pozornici dok pjevate?
Sretno! To je moja najveća ljubav i svaki put kad izađem pred moju publiku iznova prolazim iste emocije. Beskrajno sam zahvalan da mi je to život.

Scena: Kad ste se zaljubili u scenu i glazbu? Tko je utjecao na vaš glazbeni smjer?
Od djetinjstva sam dežurni zabavljač. Mnogi su glazbenici utjecali na moj glazbeni put: Sinatra, Wonder, Clapton, Oliver… Od svakoga sam naučio nešto i pretvorio u moj stil. Kroz gimnaziju sam pjevao u klapi i nakon toga sam osjetio da je vrijeme da probam nešto solo. Krenuo sam oprezno, dugo gradio karijeru izvan scene i onda se sve otvorilo. Nakon tog sam ostao vjeran sebi i muzici i zasad se ne bunim.

Scena: Jeste li ikad pomislili da ste u glazbenom smislu možda rođeni u krivo vrijeme?
Puno puta. S druge strane imam svoju publiku i sada. Talent i trud će naći svoj put do publike u bilo koje vrijeme.

Scena: Jeste li zadovoljni situacijom na glazbenoj sceni?
Situacija nije bajna. Mislim da mladi talenti nemaju dovoljno prostora da se predstave na pravi način. Sve je nekako na brzinu i kratkog roka. Nastojim raditi i snimati pjesme koje će trajati godinama, a sve mi se čini kako nitko nema strpljenja. Mora biti hit sada i mora što prije zaraditi puno novaca. Muči me to jer se ne vidim kao instant muzičara i ne radim ‘namjensku’ i trendovsku glazbu.

Scena: Imate zanimljiv glazbeni izričaj, kako ste odoljeli komercijalizaciji?
Ne bježim od komercijalnog i ne borim se protiv toga. Jednostavno snimam ono što volim bilo to moderno u tom trenutku ili ne.

Scena: Nastupate u zanimljivim i intimnim ambijentima.
Obožavam kad mi je publika blizu. Kad osjetim kako dišu nakon svake pjesme. Volim komunicirati s publikom, kao s nekim starim prijateljem. U velikim dvoranama je teško prenijeti sve emocije, a ja želim da ‘moji’ svaki put iznova prožive to što sam napisao ili otpjevao.

Marko ToljaScena: Koji vam je ambijent ostao u posebnom sjećanju i zašto?
Sigurno Royal Albert Hall u Londonu. Biti Oliverov gost, mom najvećem idolu, i to još u tako svjetski poznatoj dvorani – to je priča za sebe. Ali svaki prostor daje nešto svoje. Imam sreću da imam jako pozitivnu publiku, pa napravimo od svake sale svoj dnevni boravak.

Scena: Gdje biste voljeli održati koncert?
Samostalni koncert u Lisinskom je moj cilj u ovom trenutku karijere. Puno sam puta već nastupao u toj dvorani kao gost, ali sam ju još nisam osvojio.

Scena: Što je u planu?
Puno svirki i dobrih novih pjesama. Sve osim glazbe sam stavio na stranu i vraćam se korijenima.

Scena: Razgovor smo započeli o ljubavi, pa na tom tragu – kako će jednom izgledati vaše vjenčanje, hoćete li zapjevati na svom vjenčanju?
Ne razmišljam previše o tome. Kad se desi, siguran sam da će biti veselo. Bit će pjesme u potocima, a ja kraj toga teško ostanem tih.

Foto: Press

comment closed