fbpx

Matanićeva Zora na prestižnom filmskom festivalu Karlovy Vary

Novi film Zora ušao na drugi festival A kategorije

Drugi film iz Trilogije sunca – Zora u kategoriji najznačajnijih filmova u protekloj godini

Na 55. filmskom festivalu Karlovy Vary koji se održava od 20. do 28. kolovoza 2021. godine, Zora će biti prikazana u kategoriji Horizonti, u kojoj se prikazuju najznačajniji filmovi u protekloj godini.

Zora

Film Dalibora Matanića Zora drugi je dio njegove filmske “Trilogije sunca” (Zvizdan, Suton). Nakon svjetske premijere prošle jeseni na tallinnskom Black Nights Film Festivalu, “Zora” je tako ušla na drugi festival A kategorije, od svega 15 filmskih festivala na svijetu koji se nalaze u toj najprestižnijoj kategoriji.

Zora

Na nedavnom 68. Pulskom filmskom festivalu, film je osvojio četiri Zlatne arene – za najbolju kameru, montažu, glazbu i oblikovanje zvuka.

U ovom filmu, kao i u prvom filmu iz trilogije, “Zvizdanu”, Matanić se nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva.

Glavnog protagonista filma, Matiju, igra Krešimir Mikić, a Tihana Lazović njegovu suprugu Iku.

Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.

Foto: Press