fbpx

Medvjedić Matija mora dobiti priliku za život

Hrvatska…

I Prijatelji životinja pisali Povjerenstvu: Treba slušati stručnjake i razmišljati o Matijinoj dobrobiti

Medvjedić MatijaMeđunarodna organizacija FOUR PAWS (Četiri šape) uputila je dopis Ministarstvu poljoprivrede raspitujući se za sudbinu medvjedića Matije koji je trenutačno smješten u zagrebačkom zoološkom vrtu gdje ga hrane na bočicu dok dovoljno ne naraste kako bi mogao jesti krutu hranu. Navode da su iznenađeni najavljenom mogućnošću da medvjed ostane trajno u zoološkom vrtu i podsjećaju da je u veljači, nakon nalaska medvjedića bez majke, najavljeno da će njegov boravak u zoološkom vrtu u Zagrebu biti privremen te se je planirao u svibnju pokušaj njegova puštanja u prirodu.
Apeliraju da Povjerenstvo za gospodarenje smeđim medvjedom donese strategiju za pokušaj puštanja medvjedića u prirodu.
– Čak i ako su šanse za uspješno oslobađanje mladunčeta u divljinu prilično male, divlja životinja mora dobiti priliku da živi u divljini – ističe Carsten Hertwig, voditelj Stručnog centra za medvjede organizacije FOUR PAWS.
Dodaje da bi se trebalo odlučivati o smještaju u utočište tek nakon što se isključi mogućnost uspješna povratka u prirodu:
– Ako pokušaj puštanja Matije ne uspije, smatramo da je najbolje mjesto za njegovo boravište utočište za medvjede u Kuterevu.
S time se slaže i udruga Prijatelji životinja koja je uputila članovima Povjerenstva dopis u kojemu apelira na njih da se žurno zauzmu za mogućnost pokušaja povratka medvjedića u prirodu ili za njegovo smještanje u utočište, s obzirom na to da će jako skoro biti spreman samostalno se hraniti. Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja i posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja, kaže:
– Hrvatska ima i mjesto za prilagodbu medvjeda prije puštanja u prirodu i utočište za medvjede te je neprihvatljivo da medvjedić ostane trajno u zoološkom vrtu. Jedino kvalitetno rješenje za odraslog medvjeda, kojemu je nužan mnogo veći prostor za kretanje i druge aktivnosti koje omogućuju njegovu dobrobit, život je u prirodi ili u utočištu.
Prijatelji životinja već su ranije upozorili da je važno da se medvjedić ne navikava previše na ljude i da se ne izlaže javnosti jer ga je važno pripremiti za pokušaj vraćanja u prirodu. Naveli su da su utočišta za medvjede, za razliku od zoološkoga vrta, mjesta koja oponašaju njihovo prirodno stanište, u kojima oni mogu imati društvo drugih pripadnika svoje vrste i proživjeti život bez ljudskog uznemiravanja. Stoga očekuju da će odluka Povjerenstva za medvjede omogućiti Matiji nastavak života ili u prirodi ili u utočištu, čemu se raduje i većina građana čije srce je osvojio ovaj simpatični medvjedić siroče.

Foto: Press