fbpx

Na malim ekranima bogat uskrsni program

Uskrsni program

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i za ove je uskrsne blagdane pripremila bogat prigodni uskrsni program s brojnim vjerskim, dokumentarnim i filmskim sadržajima.
Prvi program Hrvatske televizije (HRT-HTV1)

program

Na Veliki petak, 2. travnja na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 20:05 sati na rasporedu je premijerni dokumentarni film „Vukovarski franjevci u Domovinskom ratu”.

Film prati životni hod vukovarskih franjevca u vrijeme Domovinskog rata, progonstva, a zatim povratka te duhovne i materijalne obnove u Vukovaru. Film prikazuje vukovarske franjevce kao živu memoriju i autentične svjedoke ratnih događaja 1991. te duhovne i pastoralne obnovitelje žive zajednice vjernika, ali i obnovitelje i graditelje arhitektonskog zdanja, te sakralnog i kulturnog blaga baroknog grada Vukovara.

Nakon filma u 21 sat na redu je tradicionalni Križni put iz Vatikana. Na Veliki petak papa Franjo će predvoditi tradicionalni Križni put koji se kao i prošle godine odvija na Trg sv. Petra bez sudjelovanja hodočasnika.

Stepinac

Od 23:20 sati na redu je dokumentarni film „Alojzije Viktor Stepinac”. Film prati život Alojzija Stepinca od rođenja 1898. u Brezariću do smrti 1960. u Krašiću i pokušava odgovoriti što nam Stepinac ostavlja kao svoju oporuku. Detaljan je to prikaz boravka u Lepoglavi i krašićkom sužanjstvu, a govori i o milicijskoj represiji i trovanju. S posebnom je pozornošću obrađeno razdoblje od 1941. do 1946. godine te pokušava demistificirati ulogu nadbiskupa Stepinca kada govorimo o vjerskim prijelazima, spašavanju kozaračke djece, o Jasenovcu, o odnosu s Pavelićem i Titom.

Na Veliku subotu, 3. travnja nakon središnjeg Dnevnika na rasporedu je Uskrsna čestitka kardinala Josipa Bozanića.

put

Prigodni program nastavlja se filmom „Put” u 22:40 sati. Liječnik Thomas Avery (M. Sheen) dolazi iz Kalifornije u Francusku jer mu je u oluji u Pirenejima na hodočašću stradao sin Daniel (E. Estevez). Shrvan tugom, Thomas odluči u ime svojega sina krenuti na hodočašće i stići do Santiaga de Compostele gdje će prosuti Danielov pepeo. Kao i mnogi hodočasnici prije njega, krenuo je pješice na Put svetog Jakova. Susreo je ljude sa svih strana svijeta u potrazi za smislom svog života, a pridružili su mu se Nizozemac Joost (Y. van Wageningen), Kanađanka Sarah (D. Kara Unger) i Irac Jack (J. Nesbitt). Hodočašće ih mijenja.

Na Uskrs, 4. travnja s početkom u 10 sati na rasporedu je prijenos mise iz Vatikana. Svečanu uskrsnu misu iz bazilike sv. Petra u Vatikanu koju će predvoditi papa Franjo pratite u izravnom prijenosu. Zbog epidemiološkog stanja misa i tradicionalna poruka Urbi et orbi koja je na rasporedu od 11:55 sati održat će se unutar bazilike sv. Petra, s ograničenim brojem sudionika.

Komentator prijenosa je doc. dr. sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik HBK-a.
Urednica prijenosa: Antonia Hrvatin Roth

Na Uskrsni ponedjeljak 5. travnja , u terminu od 20:10 sati na programu je dokumentarni film o hrvatskim braniteljima „Bura duše”. njihovom životnom, ratnom i duhovnom putovanju. Film donosi snažno svjedočanstvo o potencijalu koji pruža vjera u Isusa Krista. Važan motiv za snimanje filma nalazi se u poražavajućim činjenicama da je priličan broj ratnih veterana pod utjecajem raznih ovisnosti i da ih je veliki broj počinio samoubojstvo.

Drugi program Hrvatske televizije (HRT-HTV2)

Na Veliki petak, 2. travnja od 22:20 sati na rasporedu je epizoda serije „Isusov život Poncije Pilat: Suđenje”. Herod Antipa vraća Isusa Pilatu koji se nađe u nezgodnom položaju. Kajfa i dalje zahtijeva da Pilat smakne Isusa. Želi da ga razapnu kao što kažnjavaju odbjegle robove. No Pilat ima drugo rješenje i želi da problem riješi narod. Vrijeme je blagdana Pesaha. Pilat ponudi narodu da oslobodi jednoga od ove dvojice – Barabu, poznatog nasilnog zločinca, ili blagog i tajanstvenog Isusa. Ali Kajfa potiče narod da podupre Barabu.

Na Veliku subotu, 3. travnja u terminu od 20:05 sati na programu je biblijski spektakl „Noa”. Nou (R. Crowe) je Bog izabrao za najvažniji zadatak prije nego što apokaliptični potop pročisti svijet. Treba sagraditi brod koji će spasiti njegovu obitelj i mnogobrojne životinje. Nadahnuto biblijskom pričom o Noinoj korablji iz Knjige postanka. Film su hvalili zbog režije i glume.

Najveca prica

Na Uskrs, 4. travnja od 20:05 sati na redu je epska biblijska drama „Najveća priča ikad ispričana”. Osvojivši Jeruzalem, rimski namjesnik Herod (C. Rains) okrunjen je za kralja. Bojeći se da bi rođenjem novoga kralja, o kojemu je narod počeo naveliko pričati, mogao izgubiti prijestolje, dao je u Betlehemu pogubiti svu mušku djecu mlađu od dvije godine. Jedno je ipak spašeno, Isus, plod bezgrešnoga začeća Djevice Marije (D. McGuire), žene priprostoga tesara Josipa (R. Loggia). Odrastao je u židovskoj obitelji u Nazaretu te nakon što ga je u rijeci Jordanu krstio Ivan Krstitelj (C. Heston), počeo je javno djelovati po Galileji, Judeji i napokon u Jeruzalemu, postavši poznat kao Isus Nazarećanin (M. von Sydow).

Foto: Press