fbpx

Michael Palin u Sjevernoj Koreji

Dokumentarna serija Michael Palin u Sjevernoj Koreji

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od subote, 1. siječnja 2022. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 21.25 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Michael Palin u Sjevernoj Koreji.

Palin

Iznimno zanimljiva serija Michael Palin u Sjevernoj Koreji, za koju su bile potrebne dvije godine planiranja i zahtjevnih pregovora, dala je voditelju Michaelu i njegovom timu dosad neviđeni pristup zatvorenoj Sjevernoj Koreji.

Palin

Prevalivši više od 2.000 kilometara u samo jednome tjednu, Palin je putovao od glavnoga grada Pyongyanga do snježnih vrhova planine Paektu, intervjuirao je mjesno stanovništvo kako bi saznao više o tamošnjem životu te je doživio Sjevernu Koreju na način koji je većini zapadnjaka dosad bio nedostižan.

– Već neko vrijeme nisam vidio automobil, ceste su prazne, kao da sam u nekom drugom vremenu – prvi su dojmovi Michaela Palina nakon ulaska u ovu tajnovitu, izoliranu azijsku državu koja je podijeljena još 1945. godine.

Strani posjetitelji Sjeverne Koreje, ili službeno Demokratske Narodne Republike Koreje po ulasku u zemlju dobivaju „vodiče” čiji je zadatak paziti da ne vide više nego što im je službeno dopušteno.

Zemlja je formalno republika, no njome zapravo poput božanstava već desetljećima vlada dinastija Kim čiji su kipovi i portreti posvuda.

– Oni su nam više poput očeva, ne samo političke figure – objašnjava jedna od vodiča Michaelu, dodajući kako nije riječ o „ispiranju mozgova” kako se misli na Zapadu.

Foto: Press HRT