Međunarodno baletno natjecanje Mia Čorak Slavenska
Piše: redakcija On 5 srp., 2016 At 06:06 PM | Categorized As Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Zagreb…

Baletno natjecanje Mia Čorak Slavenska na sceni HNK u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović

Mia Čorak SlavenskaMeđunarodno baletno natjecanje Mia Čorak Slavenska u organizaciji Hrvatskoga društva profesionalnih baletnih umjetnika održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović na sceni Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu od 6. do 8. srpnja 2016. godine. Dvodnevno natjecanje bit će zaključeno završnim Gala koncertom u petak, 8. srpnja u 20,00 sati kad će biti dodijeljene nagrade i premijerno prikazan film o Miji Čorak Slavenskoj Mia – A Dancer’s Journey u američkoj produkciji, koji je nedavno osvojio nagradu LA Emmy Award.
Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU) u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži (HGM) suosnivači su biennalnoga baletnog natjecanja koje je prvi put bilo održano 2006., a od 2010. godine je dobilo međunarodni karakter te se održava na sceni HNK u Zagrebu, koje je punopravni partner ove manifestacije.
– Natjecanje nosi ime naše proslavljene primabalerine Mije Čorak Slavenske koja je ostvarila značajnu karijeru u inozemstvu, osobito u SAD-u, a tekuća 2016. godina posvećena je 100. obljetnici njezina rođenja – poručuju organizatori.
Predsjednik žirija proslavljeni je baletni umjetnik Irek Mukhamedov, a članovi su Ljubinka Dobrijević i dr. Szilard Macher. Organizator natjecanja i redatelj Gala koncerta je dr. sc. Svebor Sečak, predsjednik HDPBU.
Ove se godine na Međunarodno baletno natjecanje Mia Čorak Slavenska prijavilo 87 plesača iz dvadeset jedne zemlje: Kanade, SAD-a, Ukrajine, Rusije, Srbije, Slovenije, Grčke, Italije, Australije, Kube, Bugarske, Makedonije, Japana, Moldavije, Španjolske, Hrvatske, Velike Britanije, Mađarske, Austrije, Poljske i Slovačke.

Preliminarni raspored natjecanja:
6. srpnja 2016. od 09:00 – 21:00h Probe na sceni
7. srpnja 2016. od 10:00h – 22:00h Službeni dio natjecanja po kategorijama
8. srpnja 2016. 20:00h Gala koncert, svečana dodjela nagrada i projekcija filma Mia – A Dancer’s Journey

Foto: Press

comment closed