fbpx

Ministrica Obuljen Koržinek čestitala Svjetski dan slobode medija

Hrvatska…

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek čestitala HND-u i svim novinarima Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija, Obuljen Koržinek– Iznimno je važno konstantno razvijati i podizati svijest o temeljnim principima slobode medija u cijelom svijetu, kao i važnosti zaštite medijskih djelatnika i medija u ostvarivanju neovisnosti njihova rada – stoji u brzojavu-čestitci ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek upućenoj HND-u.
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek čestitala je danas Hrvatskom novinarskom društvu i svim medijskim djelatnicima 3. svibnja – Svjetski dan slobode medija, poručivši da treba konstantno razvijati i podizati svijest o temeljnim principima slobode medija, te o važnosti neovisnosti rada novinara i medija.
Ministrica je naglasila da ‘demokratizacija medija u digitalnom dobu povećava dostupnost informacija i mogućnost razmjene znanja, ali i omogućuje širenje govora mržnje, raznih oblika ekstremizama, diskriminacije i neprijateljstava’.
– Upravo mediji i medijski profesionalci svojim djelovanjem mogu doprinijeti međusobnom razumijevanju i izgradnji društva u kojem će biti moguća pravda za sve, javno izražavanje mišljenja i veće uključivanje javnosti – piše i pismu.
HND je danas dodijelio tradicionalne nagrade najboljim novinarima za prošlu godinu. Za Novinara godine proglašen je u izboru članova HND-a Zoran Šprajc, urednik RTL Direkta, a nagradu za životno djelo Otokar Keršovani dobila je slobodna novinarka Jasna Babić. Nagrade su dodijeljene i za pisano (Hajrudin Merdanović – 24 sata), radijsko (Albert Petrović – HRT, Hrvatski radio Rijeka), televizijsko (Daniela Draštata, Marijana Kranjec i Ljiljana Mandić – HRT) te za internetsko novinarstvo (Melisa Skender – lupiga.com). Za najbolji istraživački rad nagrađene su Sandra Carić Herceg i Orhidea Gaura Hodak – Nacional, za najbolju fotografiju Jurica Galoić – Pixell, a za najbolji snimateljski rad (Goran Šantar i Davorin Tram, Nova tv).

Foto: 123rf