Oliver Dragojević – glazbeni vremeplov i veliki rođendanski koncert u Areni
By Gordana Malašić Lazić On 5 pro., 2016 At 03:45 PM | Categorized As Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

OLIVERovih 70…

ZA SCENA.HR: Oliver se prisjetio mladosti, govori o pjesmama, obitelji i karijeri. Ispričao nam je vrlo emotivne trenutke iz života, ali nam je i otkrio kojom je dječjom pjesmom često uspavaljivao svoje sinove

Oliver DragojevićOliver Dragojević će 11. ožujka 2017. godine održati rođendanski koncert sa Zagrebačkom filharmonijom u Areni Zagreb. Iza Olivera je uistinu veliki broj koncerata, pjesama, nagrada i 23 studijska albuma. Pjevao je u svjetskim dvoranama kao što su njujorški Carnegie Hall, Opera House u Sydneyju, londonski Royal Albert Hall, pariška Olympia… Oliver sljedeće godine slavi 70. rođendan.

U glazbi je ostvario sve
– Ne znam tko je zadovoljan baš sa svime što je napravio. Što se glazbe tiče, neki moji ciljevi su ostvareni. Ostalo se još trudim da bude ostvareno – kazao je Oliver. Kaže da je za dugotrajnu karijeru najvažnija pjesma.
– Ako se pjesme ljudima sviđaju, onda traješ – ističe glazbenik.

Mladost ludost
Oliver se prisjetio svojih glazbenih početaka. S dvadeset godina odlučio je upoznati svjetsku glazbenu scenu, pa je neko vrijeme živio i svirao u inozemstvu. S tadašnjim bendom Oliver je nastupao u Meksiku, Njemačkoj, Nizozemskoj…
Oliver Dragojević– To je bila mladost ludost. S dvadeset godina sam malo šetao po svijetu jer sam htio vidjeti što rade drugi ljudi. Svirao sam u bendu. Zvali smo se ‘Tony stars’ i najviše mi je koristilo to iskustvo sviranja. Svirali smo pop. Kao bend imali smo i show program  uz plesne točke. I ja sam plesao. Bio sam mlad i mršav – sjeća se Oliver kroz smijeh i nastavlja:
– Nakon toga sam se vratio u Dubrovačke trubadure, zatim u grupu More, pa u grupu Batali.

‘Galeb i ja’
Oliver kaže da mu da mu je zapravo pjesma ‘Galeb i ja’ odredila glazbeni put.
– I stilski i vokalno. U toj vrsti glazbe sam se pronašao. Nisam se bavio pop glazbom, nego sam više tražio evergreen koji može koketirati s jazzom. A jazz je trenutak kreacije, znači dok sviraš možeš kreirati , možeš improvizirati, možeš se šetati po periferiji – ispričao je Oliver.

‘Nadalina’
Oliver DragojevićUz brojne pjesme koje su obilježile i ostavile neizbrisiv trag na našoj glazbenoj sceni, Oliver se s osmijehom sjetio i ‘Nadaline’ koju je otpjevao s legendarnim glumcem, pokojnim Borisom Dvornikom.
– Uz glumačkog velikana kakav je bio Boris Dvornik i mene pjevača, to je funkcioniralo – rekao je Oliver. Unatoč velikoj i sjajnoj karijeri, Oliver je ostao skroman i dobar čovjek. Ističe da su za to zaslužni njegovi roditelji.

Obitelj
– Mama i tata su bili toliko pošteni ljudi da nisam mogao biti drugačiji. Pokojni brat mi je bio isto takav. Roditelji i moj brat su bili dobri i pošteni ljudi. Tu je bio prisutan odgoj – emotivno govori Oliver. Glazbenik nam je otkrio kako su reagirali njegovi roditelji kad im je rekao da će se baviti glazbom.
Oliver Dragojević– Pitanje je bilo: “Dobro to, a što ćeš raditi?“ Nisu znali da sam svirao u Njemačkoj od 20 sati do četiri sata ujutro. Tu se nauči puno, ali i dovoljno da se čovjek upropasti – kazao je glazbenik te se sa sjetom vratio na priču o obitelji.
– Ja sam zadnji od obitelji Dragojević. Imao sam tri sestre koje su umrle. Sestra, koja je imala pet godina, umrla je u El Shattu u Africi u izbjegličkom kampu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Umrla je od salmonele. Bila je u engleskoj bolnici, ali u to vrijeme salmonela je bila vrlo opasna. To je za majku bilo jako teško razdoblje. Tada je tata odigrao glavnu ulogu. Onda smo na svijet došli brat i ja – govori Oliver kojeg je jako pogodio odlazak brata Aljoše koji je preminuo 2011. godine.

Kauboj i konj
Oliver DragojevićOliver je ponosan otac trojice sinova. Sretan jer su postali dobri ljudi. Kaže da je s djecom uvijek bio prijatelj. Uspavljivao ih je dječjim pjesmama, a najčešće im je pjevao dječju pjesmu ‘Kauboj i konj‘. Oliver se za portal Scena.hr prisjetio riječi, a kako je to zvučalo kad je Oliver pjevao ‘Kauboja i konja’, poslušajte na YouTubeu.

Foto: Scena.hr, ScreenShot YouTube
Video:

comment closed