fbpx

Čarobni sklad zajedništva donosi ples Skupa u nedjelju u Lazaretima

Projekt Skupa

Plesna predstava Skupa u koprodukciji Umjetničke organizacije 21:21 i mreže Pan – Adria prema koreografiji Petre Hrašćanec u suradnji sa šest mladih plesačica, bit će izvedena u sklopu programa 72. Dubrovačkih ljetnih igara u nedjelju, 8. kolovoza u 21.30 sati u Lazaretima.

Skupa

Projekt Skupa predstavlja šest mladih plesačica: Viktoriju Bubalo, Emu Crnić, Laru Frgačić, Tessu Ljubić, Arianu Prpić i Unu Štalcar Fura, koje svojom tjelesnom praksom traže načine bivanja zajedno na sceni.

Skupa

– Uzorak neke građe u dvodimenzionalnom okviru likovnog aspekta čita se s pomoću pojma oblika, dok u ovom radu uzorak plesne građe smještamo u funkciju. Ta funkcija ujedno je i tema – biti zajedno – te postaje način kretanja. Oblik i funkcija skupa su. Prostor trebamo skupa. U sekundi smo skupa. SKUPA smo i kad smo SAMO – pojasnila je koreografkinja Petra Hrašćanec.

Plesna predstava premijerno je izvedena lani u listopadu u Zagrebačkom plesnom centru, a odmah zatim i na međunarodnom festivalu suvremenog plesa Visavì u Gorizii u Italiji. Kritičari su ples ocijenili kao „rijedak doživljaj scenske čarolije“, a o Petri Hrašćanec zabilježili kako je „ovim radom uronila u autentične dubine korpografije i pokazala dojmljivu zrelost“ (Maja Đurinović za Plesu scenu). Ostatak autorskog tima čine autori glazbe Alen i Nenad Sinkauz, scenografkinja i kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin te oblikovatelj svjetla Marino Frankola.

Petra Hrašćanec već niz godina djeluje u polju izvedbenih umjetnosti kao plesačica, koreografkinja i pedagoginja. Primarno polje njezinog interesa i školovanja je suvremeni ples, a njezine radove karakterizira istraživanje tijela kao realiteta izvedbe kroz različite medije. Svoje radove realizira kroz umjetničku organizaciju 21:21 ili partnersku organizaciju de_facto u suradnji s nizom domaćih institucija.

Docentica je na Odsjeku plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje vodi kolegij Suvremena plesna tehnika.

Foto: Press Neven Petrović