fbpx

Plodovi zemlje ulaze u šezdesetu godinu emitiranja

HRT…

Svako izdanje desetljećima najgledanije emisije Plodovi zemlje u prosjeku prati više od pola milijuna gledatelja

Snimanje Plodovi zemljeNajdugovječnija i tradicionalno najgledanija emisija Hrvatske radiotelevizije Plodovi zemlje sljedeće godine obilježava šezdesetu obljetnicu neprekidnoga prikazivanja. U povodu te velike obljetnice jedne od najutjecajnijih emisija javnoga medijskog servisa bit će pripremljeno i posebno izdanje u nešto duljem trajanju, a okupit će se i dosadašnji urednici. Zaštitno lice emisije Plodovi zemlje već je 18 godina njezin urednik Vlatko Grgurić, koji ističe kako tajna gledanosti i prihvaćenosti nije samo u stalnosti termina, brojnim reportažama i tradiciji, već i u činjenici da se kroz poljoprivredu obrađuju i brojne socijalne teme.
Vlatko Grgurić– U našoj emisiji kroz reportaže prođemo cijelu Hrvatsku, pa ne postoji dio zemlje u kojemu nismo bili, a kroz izbor i obradu tema, sugovornika i područja na kojima smo bili stekli smo veliko povjerenje gledatelja i njihove nas reakcije najviše potiču da uvijek budemo aktualni – objašnjava Vlatko Grgurić.
Podatci o gledanosti Plodova zemlje govore sami za sebe – svako izdanje emisije u prosjeku gleda više od pola milijuna gledatelja, uz udio u gledanosti (SHR) koji se kreće oko 50 %, što znači da polovica svih onih koji u tome terminu gledaju bilo koju televiziju gleda upravo Plodove zemlje. Usto, Plodovi zemlje gotovo su svakoga tjedna među deset najgledanijih emisija svih nacionalnih televizija, čime dokazuju snagu tradicije i kvalitetnoga novinarstva.
U ostvarenju emisije sudjeluju brojni novinari iz HRT-ovih dopisništava: Marija Dujmić, Sani Lukić, Klara Dujmović, Renata Waldman, Igor Rotim te Pero Štrbe, zahvaljujući kojima su Plodovi zemlje prisutni u cijeloj zemlji.
– Među temama kojima ćemo se pojačano baviti uoči naše 60. sezone prikazivanja izdvajamo povlačenje sredstava iz europskih fondova. Namjera je isticati uspješne primjere te potaknuti prijave projekata – objašnjava urednik Vlatko Grgurić.
Plodovi zemljeUz emisiju Plodovi zemlje veže se još jedna zanimljivost. Naime, televizija je u Republici Hrvatskoj pokrenuta 1956. godine, a Plodovi zemlje prikazuju se bez prekida već od 1958. godine, kada je prikazana prva emisija. Zanimljivo je i kako su se otada promijenila samo četiri urednika. Prvi je urednik tadašnje Poljoprivredne emisije od 1958. godine bio Marijan Sviben. Nakon njega je od 1962. do 1992. godine emisiju na prepoznatljiv način uređivala Ružica Trauber, danas umirovljenica koja živi u Istri i sa zanimanjem je prati. Emisija je 1993. godine promijenila ime u Plodovi zemlje, a uredničku palicu te je godine preuzeo Ivo Lončar. Od 1999. godine do danas urednik je emisije Vlatko Grgurić. Zanimljivo je i kako su svih dosadašnjih četvero urednika završili fakultete srodne poljoprivredi: troje su agronomi, a jedan veterinar. Za razliku od većine tjednih magazina, Plodovi zemlje prikazuju se tijekom cijele godine, bez ljetne stanke, što od ekipe emisije i njezinih suradnika svakako zahtijeva dodatne napore, no najveća su im nagrada, kako ističu, upravo – gledatelji.
Tijekom sljedeće godine Hrvatska radiotelevizija pripremit će niz prigodnih sadržaja kojima će se najaviti velika obljetnica emisije koja je na rasporedu svake nedjelje na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 12.25, a posljednjih se godina može pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press