fbpx

Potpišite peticiju: Strogom kontrolom do rjeđeg cijepljenja protiv bjesnoće

Hrvatska…

Apel Prijatelja životinja povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće

cijepljenja protiv bjesnoćePovodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava 28. rujna, Prijatelji životinja pozivaju sve, neovisno o tome skrbe li za neku životinju ili ne, na potpisivanje peticije kojom se traži sustavna kontrola mikročipiranja i cijepljenja pasa te da se cijepljenje pasa protiv bjesnoće provodi prema uputama proizvođača, a ne svake godine.
Prijatelji životinja traže provedbu Zakona o zaštiti životinja, odnosno da sve lokalne zajednice ispune svoju obavezu i provjere jesu li svi psi na njihovim područjima označeni mikročipom. Kada svi psi budu mikročipirani, bit će jednostavno provođenje kontrole cijepljenja. Danas u mnogim sredinama postoji velik broj pasa koji nisu označeni mikročipom, a time nisu niti cijepljeni, što je opasno za pse i ljude.
Luka Oman, predsjednik Udruge i posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja, ističe:
cijepljenja protiv bjesnoće– Mikročipiranje štenaca ne treba vezati uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće, već treba propisati da psi moraju biti označeni mikročipom ranije. Nema veterinarskih ni drugih opravdanja da se s mikročipiranjem čeka 90 dana. Kontrolom mikročipiranosti i procijepljenosti ostvaruju se preduvjeti da se psi cijepe prema uputama proizvođača, a ne svake godine, što je od općeg interesa.
Naime, nepravedna je situacija da mikročipirani psi moraju biti nepotrebno i prekomjerno cijepljeni svake godine, a građani koji izbjegavaju izvršenje zakonske obaveze mikročipiranja pasa ujedno izbjegavaju i obavezu cijepljenja pasa protiv bjesnoće, što mora postati nedopustivo.
WSAVA, vodeća svjetska organizacija koja okuplja veterinare malih životinja, izdala je smjernice kojih se pridržava većina država članica EU-a, a prema kojima bi pse trebalo samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva.
U prilog zahtjevu da se ukine obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake godine ide i činjenica da većina proizvođača cjepiva protiv bjesnoće, čiju je upotrebu odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, jamči imunost najmanje dvije, pa čak i tri godine.
Stoga, povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće, iz udruge Prijatelji životinja pozivaju na potpisivanje peticije te upozoravaju na zakonsku obavezu lokalnih zajednica da provedu kontrolu mikročipiranja pasa, a pozivaju i građane da prijave nadležnim institucijama ako sumnjaju da neki pas nije mikročipiran i time nijednom cijepljen.

Foto: Press