Potpišite peticiju: Strogom kontrolom do rjeđeg cijepljenja protiv bjesnoće
By redakcija On 25 ruj., 2019 At 01:17 PM | Categorized As Kućni ljubimci, Ljubimci, Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Hrvatska…

Apel Prijatelja životinja povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće

cijepljenja protiv bjesnoćePovodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava 28. rujna, Prijatelji životinja pozivaju sve, neovisno o tome skrbe li za neku životinju ili ne, na potpisivanje peticije kojom se traži sustavna kontrola mikročipiranja i cijepljenja pasa te da se cijepljenje pasa protiv bjesnoće provodi prema uputama proizvođača, a ne svake godine.
Prijatelji životinja traže provedbu Zakona o zaštiti životinja, odnosno da sve lokalne zajednice ispune svoju obavezu i provjere jesu li svi psi na njihovim područjima označeni mikročipom. Kada svi psi budu mikročipirani, bit će jednostavno provođenje kontrole cijepljenja. Danas u mnogim sredinama postoji velik broj pasa koji nisu označeni mikročipom, a time nisu niti cijepljeni, što je opasno za pse i ljude.
Luka Oman, predsjednik Udruge i posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja, ističe:
cijepljenja protiv bjesnoće– Mikročipiranje štenaca ne treba vezati uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće, već treba propisati da psi moraju biti označeni mikročipom ranije. Nema veterinarskih ni drugih opravdanja da se s mikročipiranjem čeka 90 dana. Kontrolom mikročipiranosti i procijepljenosti ostvaruju se preduvjeti da se psi cijepe prema uputama proizvođača, a ne svake godine, što je od općeg interesa.
Naime, nepravedna je situacija da mikročipirani psi moraju biti nepotrebno i prekomjerno cijepljeni svake godine, a građani koji izbjegavaju izvršenje zakonske obaveze mikročipiranja pasa ujedno izbjegavaju i obavezu cijepljenja pasa protiv bjesnoće, što mora postati nedopustivo.
WSAVA, vodeća svjetska organizacija koja okuplja veterinare malih životinja, izdala je smjernice kojih se pridržava većina država članica EU-a, a prema kojima bi pse trebalo samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva.
U prilog zahtjevu da se ukine obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake godine ide i činjenica da većina proizvođača cjepiva protiv bjesnoće, čiju je upotrebu odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, jamči imunost najmanje dvije, pa čak i tri godine.
Stoga, povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće, iz udruge Prijatelji životinja pozivaju na potpisivanje peticije te upozoravaju na zakonsku obavezu lokalnih zajednica da provedu kontrolu mikročipiranja pasa, a pozivaju i građane da prijave nadležnim institucijama ako sumnjaju da neki pas nije mikročipiran i time nijednom cijepljen.

Foto: Press

comment closed