Prijatelji životinja: Pomozimo mačkama kastracijom
By redakcija On 26 svi., 2018 At 01:24 PM | Categorized As Kućni ljubimci, Ljubimci, Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Video…

Jedna mačka i njeno potomstvo mogu u roku od 7 godina na svijet donijeti više od 400 tisuća mačića, poručuju Prijatelji životinja

Prijatelji životinjaOvu nedjelju, 27. svibnja, obilježava se Međunarodni dan kastracije uličnih mačaka. Potaknuti sve većom osviještenosti građana o potrebi kastracije kućnih ljubimaca, udruge Mreže za zaštitu životinja pridružuju se obilježavanju ovog datuma u Hrvatskoj.
Tako su danas, na informativnom štandu na Trgu bana Josipa Jelačića educirali prolaznike o ovoj važnoj temi. Naime, slobodnoživuće mačke čest su prizor u gradovima. Ako imaju sreće, o njima skrbe brižni i odgovorni pojedinci ili nekolicina udruga u dogovoru s lokalnim veterinarskim ambulantama, no u pravilu su prepuštene same sebi, osuđene na lutanje i život na ulici, zbog čega često umiru od gladi, bolesti, ljudskog zlostavljanja ili stradavaju u prometu.
Prosječno se u svakom leglu rodi tri do pet mačića pa tako jedna nekastrirana mačka rodi i do 18 mačića godišnje! Ti isti mačići već u dobi od šest mjeseci postaju spolno aktivni i kroz sljedećih sedam godina svijet može ugledati 420 000 mačića! Mačići, rođeni na cesti i na nju osuđeni, često ne požive dugo te svoje kratke živote završavaju u mukama.
Prijatelji životinjaNjihova patnja možda je nevidljiva većini ljudi, ali ona je i dalje tu i postoji. Udruge za zaštitu životinja svakodnevno su suočene s takvim slučajevima te si više ne smijemo dopustiti da žmirimo na patnju onih najslabijih, onih koji nemaju ni skrbnika, niti dom. Zato pomozite mačkama u vašem susjedstvu, kastrirajte ih i omogućite im lakši život u kojemu neće svake godine ostajati bez svoje djece i u kojemu neće obolijevati od mačje side ili leukemije.
To je učinila i Tina Koščeć koja je udomila dvije mačke s ulice, kastrirala ih, te one sada uživaju u lagodnom životu bez straha da će ikada opet morati gledati kako im djeca umiru. Njenu poruku možete pogledati u videu koji je snimila u sklopu kampanje ‘Ili žmiriš, ili si za kastraciju’ Mreže za zaštitu životinja koja okuplja preko 30 udruga za zaštitu životinja iz cijele Hrvatske. Pjesnikinja i radijska urednica Tina Košćec već je dala svoju podršku zaštiti životinja sinkronizirajući film 60 milijardi, a ljubav prema životinjama koristi i kao inspiraciju za svoju poeziju.
Propisivanje trajne sterilizacije pomaže ne samo psima već i mačkama te se na takav hvalevrijedan i nužan potez odlučilo preko 40 lokalnih zajednica u Hrvatskoj. Gradovi i općine koji propisuju trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja ujedno će utjecati i na smanjenje financijskih sredstava koje se izdvajaju zbog neodgovornosti građana.
Obilježavajući Međunarodni dan kastracije uličnih mačaka, Prijatelji životinja pozivaju sve koji su voljni pomoći mačkama u zajedničkom dvorištu ili na ulici da se jave putem prijavnice za povoljniju kastraciju koja se nalazi na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Foto: Press
Video:

comment closed