fbpx

Prijenos: Hrvatska protiv Mađarske otvara Europsko prvenstvo u košarci

Prvenstvo…

Hrvatska reprezentacija igra u skupini C u rumunjskom Cluju, a protivnici su joj Rumunjska, Češka, Mađarska, Crna Gora i Španjolska

Lovorko Magdić– Hrvatska košarkaška reprezentacija napravila je velik pomak nakon posrtaja prije dvije godine kada je u završnici u Lilleu u osmini finala, izgubivši od Češke, ispala iz natjecanja. Nekoliko mjeseci poslije, kada to nitko nije očekivao, na kvalifikacijskome turniru za Olimpijske igre u Torinu, na kojemu je Hrvatska završila praktički pukom slučajnošću s obzirom na zemlje organizatore kvalifikacijskih turnira, ekipa predvođena izbornikom Aleksandrom Petrovićem odigrala je briljantne utakmice, osobito završnicu protiv Grčke i Italije, kada je suparnik talijanskoj selekciji iz domaćih razmišljanja trebao poslužiti samo kako bi domaćin i formalno izborio nastup u Riju de Janeiru. Bio je to, uz polufinale Europskoga prvenstva u Sloveniji 2013., jedan od najvećih pothvata hrvatske reprezentacije jer je na Olimpijskim igrama u izrazito zahtjevnoj skupini prvoga kruga osvojila prvo mjesto, a onda u krajnje neizvjesnoj završnici u četvrtfinalu ispala izgubivši od Srbije – ističe HRT-ov sportski novinar i komentator Lovorko Magdić.
HrvatskaHrvatska košarkaška reprezentacija, predvođena NBA zvijezdama Bojanom Bogdanovićem i Dariom Šarićem, odlazi s velikim ambicijama na Europsko prvenstvo u košarci u Rumunjskoj i Turskoj. Hrvatska radiotelevizija prenosit će sve utakmice hrvatske reprezentacije na Drugome programu Hrvatske televizije i na Drugome programu Hrvatskoga radija. Komentatori radijskih prijenosa bit će Lovorko Magdić i Srđan Fabijanac, a televizijske prijenose iz Rumunjske i Turske komentirat će Marko Šapit i Viki Ivanović. Voditeljica posebnih televizijskih emisija u Zagrebu bit će Mirna Zidarić, a za realizatorski dio posla zaduženi su Davorka Fuzul i Dražen Iričanin. Producent projekta je Goran Kričković, a snimatelj i montažer je Siniša Galar.
– Ovaj put, nakon nekoliko izostanaka, izbornik Petrović ponovno je sastavio momčad koja je odigrala obećavajuće pripremne utakmice, ali i dala do znanja da bi mogla biti izrazito dobra na Europskome prvenstvu. Ključna će biti utakmica osmine finala, ovisno o tome na kojemu će mjestu Hrvatska završiti u Cluju i tko će joj biti suparnik. Ako to prođe, naša bi vrsta mogla biti nadomak medalji, koju su hrvatski košarkaši na velikome natjecanju posljednji put osvojili prije 22 godine – rekao je Magdić.
Marko Šapit– Nakon lanjskoga ljeta, koje je joj je donijelo plasman na Olimpijske igre i izvrstan nastup, naša reprezentacija na ovo prvenstvo odlazi izvrsno raspoložena i spremna za pravi rezultat. Očekuje se da hrvatski reprezentativci prođu prvi dio natjecanja te odu u Istanbul, na završnicu prvenstva kao jedna od triju prvoplasiranih momčadi iz naše skupine. Nakon toga slijedi ključna utakmica u osmini finala, za koju bi naši trebali biti u vrhunskoj spremi i pobjedom se uključiti u borbu za odličja – dodaje HRT-ov sportski novinar i komentator Marko Šapit.
Prva se utakmica igra u petak, 1. rujna 2017. godine, a hrvatska reprezentacija igra u skupini sa Španjolskom, Crnom Gorom, Češkom, Rumunjskom i Mađarskom. Završnica je natjecanja u Istanbulu u nedjelju, 17. rujna.
U zagrebačkome će televizijskom studiju stručni analitičar biti Danijel Lutz, a u goste stiže i velik broj jakih košarkaških imena, poput Stojka Vrankovića, Dina Rađe, Josipa Vrankovića, Josipa Sesara, Slavena Rimca, Damjana Rudeža, Velimira Perasovića i drugih.
– Osobno se jako veselim radu na ovome projektu. Na određen je način za mene ovo vrhunac radnoga ljeta i zaista vjerujem da ćemo svi skupa uživati u sjajnome nastupu naših košarkaša – poručuje Marko Šapit.
Osim na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) i Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2), Europsko prvenstvo u košarci bit će moguće pratiti i putem mobitela, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press HRT, HKS