fbpx

Evanđelje redatelja Pippa Delbona ponovno na sceni HNK

Zagreb…

EvanđeljePredstava Evanđelje Pippa Delbona nakon više od 90 izvedbi na svjetskim i europskim pozornicama, vraća se na scenu na kojoj je praizvedena. U zagrebačkom Hrvatskome narodnom kazalištu Evanđelje će biti izvedeno u ponedjeljak, 20. studenoga 2017. godine.
Dramsko – glazbena predstava Evanđelje za koju je glazbu skladao poznati talijanski skladatelj Enzo Avitabile vraća se ishodištu vjere, osvrće se na obespravljene i drugačije, govori o našoj suvremenosti jezikom arhetipskih slika i pritom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Do sada je Evanđelje izvedeno na svjetski poznatim pozornicama poput: Teatro Argentina Roma (Italija), Teatro Comunale di Bologna (Italija), International Theatre Baltic Festival (Saint Petersburg, Rusija), Teatro Strehler Milano (Italija), Net Festival ( Moskva, Rusija), Theatre du Rond Point Paris ( Francuska), Bonlieu Scene Nationale, (Annecy, Francuska), International Theatre Festival (Sibiu, Rumunjska), Teatro Nacional D. Maria II (Lisabon, Portugal), Teatro Bellini (Napulj, Italija), Festival Euroscene (Leipzig, Njemačka). U većini gradova i festivala izvedbe su bile rasprodane, ispraćene ovacijama i sjajnim kritikama.
EvanđeljeRedatelj, glumac i glazbenik Pippo Delbono kazališnim radom uporno pomiče granice kazališta ulazeći u izravan dijalog sa stvarnošću koji živimo, a njegova metoda rada je veoma specifična. Tako je za Evanđelje Alma Prica sama birala tekst, tijekom proba Pippo Delbono radio je i film istog naziva, dijelovi teksta nastali su nakon posjete zagrebačkom Muzeju prekinutih veza, video snimke korištene u predstavi je snimio sam Delbono (u bolnici dok se oporavljao od problema s očima, u centru za izbjeglice u Italiji).
U prvoj izvedbi (2015.) sudjelovale su Zrinka Cvitešić, Iva Mihalić, Alma Prica, Vlasta Ramljak, Nina Violić, Mirta Zečević uz članove Opere i Baleta zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta. Na dramskoj izvedbi 20. studenoga nastupat će članovi Drame zagrebačkoga HNK: Nina Violić, Alma Prica i Mirta Zečević zajedno s dugogodišnjim članovima Kazališne skupine Pippa Delbona.
Projekt je nastao u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta iz Zagreba i Emilia Romagna Teatro Fondazione te koprodukciji sa švicarskim kazalištem Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture d’Amiens i belgijskim Théâtre de Liege.

Foto: Press