HND: Sloboda izražavanja je izuzetno važna
By redakcija On 15 tra., 2018 At 12:25 PM | Categorized As Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Mokrice…

HND– Sloboda izražavanja je izuzetno važna, ali je jednako važno i pravo na privatnost. U slučajevima kršenja prava na privatnost novinari imaju veliku odgovornost, a mogu se naći u tri uloge, upozorio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković na 4. Danima privatnosti i slobode izražavanja u slovenskim Mokricama.
Osnovna tema konferencije održane 12. i 13. travnja 2018. godine na kojoj su sudjelovali službenici i drugi stručnjaci za zaštitu osobnih podataka iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, bila je Opća uredba o zaštiti osobnih podataka koji će osigurati zaštitu prava i temeljnih sloboda pojedinaca u zemljama Europske unije u vezi s obradom njihovih osobnih podataka.
– Trebali bi upozoravati javnost ako je nečije pravo na privatnost povrijeđeno, mogu biti žrtve napada na vlastitu privatnost zbog posla kojim se bave, ali neprofesionalnim ponašanjem mogu i sami postati prekršitelji, kazao je Leković sudjelujući na panelu pod nazivom ‘Sloboda izražavanja i privatnost – vječni suparnici’. Uz njega na tom su panelu govornici iz Hrvatske bili Snježana Bagić, sutkinja Ustavnog suda RH te Vedran Vusić iz Odvjetničkog društva Hanžeković & partneri.
Od hrvatskih stručnjaka na raznim panelima sudjelovali su i još i Anto Rajkovača, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), Dražen Lučić bivši predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) i član Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost te član Upravnog odbora BEREC-a, europskog regulatornog tijela za elektroničke komunikacije, Dragana Hadžiosmanović (Nestle Hrvatska), Darja Lončar Dušanović (Hrvatski Telekom) i Dalibor Kovačević, direktor za korporativnu sigurnost Hrvatske poštanske banke.
Opća uredba o zaštiti osobnih podataka nakon dvogodišnjeg razdoblja prilagodbe u svim zemljama EU stupa na snagu 25. svibnja 2018. godine. Stoga će o njenim najvažnijim značajkama pretočenima i u Zakon o zaštiti osobnih podataka RH, a posebno o utjecaju na rad novinara i medija, HND uskoro organizirati okrugli stol. Taj događaj održat će se u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana slobode medija 3. svibnja.

Izvor: HND
Foto: Press – HND

comment closed