fbpx

Rita Hayworth – od Gilde do Rite

Dokumentarni film Rita Hayworth – od Gilde do Rite

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 7. studenog 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 21.35 sati prikazat će dokumentarni film Rita Hayworth – od Gilde do Rite.

Rita Hayworth

Najglamuroznija ikona velikog ekrana, 40-ih godina 20. stoljeća, najpopularnija pin-up djevojka tijekom Drugog svjetskog rata i tipičan proizvod Hollywooda kojim su dominirali muškarci u stvarnom je životu bila Rita Hayworth za koju je Orson Welles s pravom rekao: “Patila je cijeli život”.

Margarita Carmen Cansino – Rita Hayworth, rođena je kao najstarije dijete Eduarda Cansina, plesača iz gradića u blizini Seville i majke Amerikanke irskog podrijetla. Nastupala je u Ziegfeldovim revijama. Neko je vrijeme plesala s ocem kad ju je primijetio šef Foxa u klubu Caliente.

Prepoznao je njezin potencijal, dogovorio probno snimanje i potpisao ugovor s njom. Želeći se maknuti od očeva zlostavljanja, pobjegla je s promotorom Edwardom C. Judson, više nego dvostruko starijim od sebe, koji ju je podvodio onima koji su joj mogli pomoći da napreduje u karijeri.

Brak s Orsonom Wellesom bio je medijski popraćen i opisivali su ih kao spoj ljepotice i genija. U “Dami iz Šangaja” Welles je predstavio posve novu Ritu. Tada je već postala zvijezda Columbije i šef studija Harry Cohn pokušavao se prema njoj ponašati kao prema osobnom vlasništvu.

Za njom su ostali izvrsni filmovi, među kojima i dva u kojima je glumila uz Freda Astairea, koji je poslije priznao da mu je ona bila omiljena plesna partnerica. Prvi je put bila najavljena kao glavna zvijezda u filmu “Djevojka s naslovne strane” i postala ikona kao fate femme u “Gildi” Charlesa Vidora.

“Prijatelj Joey” bio je njezin posljednji film za Columbiju. Rita Hayworth, seks simbol ili žrtva zvjezdanog sustava? Julia i Clara Kuperberg pripovijedaju životnu priču Rite Hayworth prikazujući rijetke snimke intervjua i razgovaraju s Caren Roberts, scenaristicom filma “Rita”, kolekcionarkom i stručnjakinjom za Ritu Hayworth.

Isječci iz filmova kao što su “Samo anđeli imaju krila”, “Nikad nećeš postati bogat”, “Nikad nisi bila ljepša”, “Krv i pijesak”, “Gilda”, “Dama iz Šangaja”, “Slučaj na Trinidadu”, “Salome”, “Prijatelj Joey” i “Došli su u Corduru” potkrijepit će izlaganja filmaša.

Foto: Press