fbpx

Slavne frizure nogometnih zvijezda!

Učilište Profokus

Kad na travnjak istrči jedanaest igrača u istoj boji dresa, u istim štucnama i  kopačkama razlike među njima kao da nema. Ostaju samo brojevi na leđima i prsima, a nešto je razlike u konstituciji tijela ili pak samoj visini igrača.
Svi imaju isti cilj – zabiti gol i pobijediti protivnika. Upravo u toj prividnoj jednakosti koja na velikom travnjaku stotinama navijača donosi uzbuđenje oduvijek je postojala želja za isticanjem i prepoznavanjem igrača.

Pedesetih godina muškarci su imali kratku kosu uredno začešljanu s razdjeljkom na stranu, a zulufi su bili izbrijani. Ni nošenje  brade i brkova nije  bilo moderno.

The Beatles
Najveći preokret šezdesetih godina donijeli su Beatlesi koji su svojom dužinom kose izazivali burne napade. Konzervativci ih prozvali su čupavcima ‘dugačka’ kosa kakvu su imali Beatlesi prihvatila je većina muškaraca, a tijekom sedamdesetih dužina kose je i do pola leđa. Od tako duge kose bilo je moguće napraviti razne kreacije.

frizureIsticanje na terenu
Utjecaj onih koji su na estradnoj pozornici bio je velik, a njihov izgled kopira većina i to  od načina odijevanja sve do izgleda frizura. Upravo frizura postaje simbolom isticanja kod nogometaša, pa prihvaćaju  frizure koju je nosio Jimi Hendrix. Popularna hendrixica, kasnije nazvana i mikrofonka, imala je okrugli oblik kao i mikrofon na pozornici. Nekonvencionalna, posve nemarnog izgleda, velika volumenom, nepočešljana, lebdila je  pri  trčanju  i postala je moć isticanja onih koju su željeli biti označeni na nogometnom terenu.

Poznata fudbalerka
Kad je dugačka  kosa postala nepraktična jer je previše pokrivala lice, gornji tjemeni dio je šišan na kratko, a  oblik je postao sličan pudlici. Frizuru su  zbog  ‘praktičnosti’ prihvatili  nogometaši, a proslavio ju je i  Rod Stewart.
Upravo zato što je postala hit na nogometnim terenima, prozvana je fudbalerkom.
 
Nezaboravna talijanka
Trend isticanja na terenu  ostao je prisutan i do današnjih dana.  Neke frizure  nastale su rekli bi danas popularno iz ‘fore’. Kako  bi obuzdali svoju poludugu kosu  talijanski igrači Paolo Maldini i Francesco Totti  pronašli su jednostavno rješenje.
Razdjeljak na sredini i puno gela koje je držao frizuru stabilnom. Dodatak je bila i traka sašivena od crne gumice. Zbog dvojice talijanskih nogometaša, koji su tu frizuru lansirali, od milja je nazvana talijankom koju su nosili i naš Niko  Kovač, Josip Šimić. Znali su se hvaliti kako traku znaju zašiti u svlačionici ako im se rašije.

Utjecaj punka
Punk pokret od muzike, mode sve do frizura imao je veliki utjecaj i to u svjetskim okvirima.
I danas na nogometnim terenima možemo vidjeti kreativne frizure pod utjecajem punka. David Beckham ‘ isfurao’ je slavnu bekemicu.

frizurePromjena frizure izazivanje pozornosti
Kako je globalizacija donijela i istovjetnost, upravo kao što je i na velikom stadionu jedanaest isto odjevenih igrača, potreba da se istakne, da je izgled drugačiji doveo je nogometaše da danas češće mijenjaju svoje frizure i time izazivaju pozornost. Iako je britanski The Sun proglasio Ronaldovu  frizuru najlošijom frizurom svih vremena, cilj je postigao i ponovo skrenuo pozornost.
Na ljestvici pobornika privlačenja pažnje svojom frizurom je svakako i Taribo West.
Luka ModricGiovanni Simeone i Luka Modrić platili su svoj uspjeh frizurom. Ošišani su nakon dobre igre i ponovo su bili u centru pažnje.

I modni trend bojanja kose u više nijansi, ne zaobilazi pobornike isticanja na nogometnom terenu.

A što je nogometaš bez kose?
Za kraj možemo se zapitati što je muškarac bez kose?  Ako nosi veliki teret u nogama zasigurno ga nosi i na glavi ako je bez kose. To je pokazao i  nogometna zvijezda Wayne Rooney.
Izdvojio je 30.000 funti kako bi ‘vratio frizuru’ i na stadionu mogao rikati kao lav s ‘bujnom grivom’.

Kratka  povijest frizura daje nam za pravo da zaključimo kako je moda isticanja postojala uvijek. Upravo kosa, odnosno frizura oduvijek je bila simbol moći. Pokazivanje autoriteta, različitosti uzdizala se na glavama jednakom jačinom kao i u  glavama.
Ako već ne mogu doslovno nositi krune na glavi, nogometaši kao i carevi i kraljevi današnjice to upravo čine svojim odabirom frizura.
Za Neymara je slavni Pele rekao kako ima veliku odgovornost. Zaključio je da je ipak njegova  glavna briga kako promijeniti stil ili svoje frizure.

Foto: Ilustracija/Wiki