fbpx

Stoto izdanje emisije Animatik

Jubilarno…

Emisija o umjetnosti animiranoga filma Animatik

Animatik, Boško Picula– Uz priloge i razgovore s gostima u studiju emisija tematizira pojedine vidove rada na animiranome filmu prikazujući i nova i klasična djela hrvatske i svjetske animacije. Cilj je emisije redovito prikazivati animirane filmove u tematskome okviru kako bi gledatelji imali prigodu vidjeti ove naslove u njihovu punome trajanju. U Animatiku sudjeluju autori animiranih filmova, članovi filmskih ekipa, filmski kritičari i filmolozi te organizatori festivala na kojima se prikazuju animirani filmovi, ovisno o središnjoj temi emisije – ističe scenarist i voditelj emisije Boško Picula.
AnimatikNakon punih pet godina emitiranja u srijedu 31. svibnja na Trećemu programu Hrvatske televizije s početkom u 20.40 sati bit će prikazano stoto izdanje emisije o umjetnosti animiranoga filma Animatik. Emisija čije je prepoznatljivo lice njezin urednik Boško Picula u svojemu će jubilarnome izdanju najaviti ovogodišnji Svjetski festival animiranoga filma Animafest, koji se u Zagrebu održava od 5. do 10. lipnja. O festivalskome programu, filmovima u natjecateljskomu programu te o popratnim događanjima u studiju će govoriti redatelj i umjetnički direktor Animafesta Daniel Šuljić. O četiri i pol desetljeća postojanja Animafesta, jednoga od najcjenjenijih svjetskih festivala animiranoga filma, pokrenutoga davne 1972. godine, govorit će član festivalskoga vijeća te filmolog i sveučilišni profesor Nikica Gilić. Gledatelji će pritom vidjeti videoisječke iz Velikoga natjecanja kratkometražnoga i dugometražnoga filma te iz Natjecanja hrvatskoga filma na ovogodišnjemu Animafestu.
Stoto izdanje HRT-ove emisije Animatik ujedno će prikazati i klasik Zagrebačke škole crtanoga filma Krek koji ove godine obilježava pedesetogodišnjicu svoje premijere. Autor mu je jedan od doajena hrvatskoga animiranog filma, redatelj, ilustrator i grafički umjetnik Borivoj Dovniković Bordo, ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta.
Animatik je emisija u produkciji Hrvatske radiotelevizije koja se u svojoj petoj sezoni prikazuje svake druge srijede u večernjemu terminu na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3). Kao i dosad, emisija je posvećena umjetničkim kratkometražnim i dugometražnim animiranim filmovima hrvatskih i inozemnih autora koji se prikazuju u cijelosti.
Urednik emisije Animatik je Krešimir Zubčić, redatelj Vladislav Knežević, scenograf David Peroš Bonnot, producentica Ivana Alilović, a za vizualni identitet zaslužan je Simon Bogojević Narath. Novinar i stalni filmski kritičar je Božidar Trkulja, a scenarist i voditelj Boško Picula.
Osim na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) emisija se može pogledati i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT