fbpx

Šutnja redatelja Dalibora Matanića stiže na HBO Europe

Serija Šutnja

Producent Beta Film potpisao je za seriju Šutnja redatelja Dalibora Matanića, koja je temeljena na trilogiji romana istraživačkog novinara Drage Hedla, daljnje ugovore s HBO Europe za srednju i istočnu Europu, kao i s Lumièreom za flamanski Benelux, a o dodatnim se područjima trenutno pregovara, piše u priopćenju Bete.

Šutnja

Šutnja je jedan od mnogobrojnih projekata iz Istočne Europe koje Beta ‘prodaje’ kao dio nove inicijative tvrtke fokusirane na sufinanciranje i koprodukciju više projekata u toj regiji.

Kreatori serije su Nebojša Taraba i Miodrag Sila (Drugi plan), redatelj je Dalibor Matanić, a scenarij potpisuje Marjan Alčevski. Serija nastaje u produkciji Drugog plana i HRT-a, a u koprodukciju se, uz Beta Film, Star Media i OLL.TV uključio i ZDF/ARTE.

Serija je uvrštena među 14 televizijskih serija koje su nedavno prikazane u sklopu programa Berlinale Series Market Selects na ovogodišnjem berlinskom filmskom festivalu. Spomenuti program odvija se u okviru berlinskog Europskog filmskog sajma (EFM), točnije dijela sajma posvećenog TV ponudi.

Šutnja je šestodijelna TV serija temeljena na trilogiji romana istraživačkog novinara i prozaika Drage Hedla. Romani Izborna šutnja, Ispovjedna tajna i Kijevska piletina smjesa su policijskog procedurala i političkog trilera, a prate novinara i policajca koji raskrinkavaju aferu političara u usponu.

Mjesto radnje romana i serije je Hedlov grad Osijek, a krakovi priče zbivaju se u Beogradu i Kijevu. Serija je i snimana u Osijeku i Kijevu, a na HRT-u će se početi emitirati 7. ožujka.

Serija nastaje u koprodukciji Hrvatske i Ukrajine. U seriji glume Kseniya Mishina, Goran Bogdan i Darko Milas.

Foto: Press Hrvatski audiovizualni centar – Marko Dukić