Tanja Baran: Domaće glazbe u programu Radija Sljeme je sve više
By Gordana Malašić Lazić On 2 stu., 2016 At 10:40 AM | Categorized As Intervju, Naslovnica, Televizija, Vijesti, Zanimljivosti | With 0 Comments

Intervju…

Radiju Sljeme vraćamo identitet, zadržavamo modernitet. Vraćamo identitet u sadržajnome smislu, a zadržavamo modernitet u izvedbi, načinu prezentacije, kazala je Baran

Tanja BaranTanja Baran u travnju je imenovana za vršiteljicu dužnosti glavnoga urednika HRT – Radija Sljeme. Baran je od 1994. do 2010. godine radila kao novinarka, reporterka, voditeljica i urednica na HRT – Radiju Sljeme. Autorica je, urednica i voditeljica emisije Kajkavijana. Uređivala je emisiju Hvaljen Isus i Marija te vodila emisije Zagrebačka narodna škrinjica, Mlade nade, Iz prve ručice, Film na 88,1, emisije o popularnoj duhovnoj i tamburaškoj glazbi. Bila je scenaristica i voditeljica glazbenih emisija uživo s publikom u izravnome prijenosu HRT – Radija Sljeme. Od 2010. djelovala je kao urednica u Redakciji religijskoga programa Informativnoga programa Hrvatskoga radija te od 2014. u Produkcijskome odjelu Kultura, umjetnost, religija. Urednica je emisija Susret u dijalogu i Trag vjere na Prvome programu Hrvatskoga radija. Uredila je i komentirala više prijenosa papinih pohoda u Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu. Autorica je i voditeljica više kulturnih manifestacija. Aktivno se bavila glazbom.

Predstavili ste novu programsku shemu najzagrebačkijega radija. Koje su glavne promjene koje ste napravili?
Radiju Sljeme vraćamo identitet, zadržavamo modernitet. Vraćamo identitet u sadržajnome smislu, a zadržavamo modernitet u izvedbi, načinu prezentacije. Promjene su višeslojne i u glazbenome i u govornome dijelu programa. Što se tiče glazbe, koja je zastupljena s najviše minuta, ponovno će prevladavati evergreeni, puno je više hrvatske glazbe, na Radiju Sljeme ponovno se čuje zagrebačka i kajkavska popevka. Više je novih emisija, neke su stare emisije osvježene, neke su dobile primjereniji termin emitiranja. Poboljšanja i novitete doživljava i sljemenski informativni program u kojemu će biti znatno više zagrebačkih tema, važnih za život grada i njegovih stanovnika. Glavnu informativnu emisiju Zagrebački dnevnik sa 17.10 pomaknuli samo na 16.10, a radnim smo danom u 13.10 uveli emisiju Aktualno u Zagrebu.

Koje biste emisije istaknuli kao one koje će slušateljima donijeti najviše iznenađenja i osvježenja?
Tanja BaranTeško ih je izdvojiti. Pravo je obilje raznolikoga sadržaja. Nema čega nema i svatko će u programu moći pronaći svoje sadržaje i trenutke. Ujutro su na terenu reporteri, prepuni smo vremenskih, prometnih i gradskih aktualnosti. Subotnje je prijepodne posebno posvećeno Zagrebu, od zagrebačkih tradicija do suvremenih tema, a nedjeljom idemo na put, donosimo radijske turističko-kulturne razglednice iz gradova i općina u kojima se može čuti Radio Sljeme. Popodneva su rezervirana za kraće savjetodavne sadržaje i za emisije posvećene obrazovanju, zdravlju, socijali, kulturi, obiteljskoj problematici, religijskim temama. Odlučili smo se i za puno programa posvećenoga životnome stilu, modi, zabavi, dokolici. Mislim da ljudima nedostaje zabave, smijeha, pozitive i da se mi u medijima moramo potruditi o zabavnom programu koji je poseban urednički izazov. U tom je smislu po novome oblikovan i večernji program Radija Sljeme. Od 20.30 smo za svaku večer osmislili dulju autorsku emisiju, najčešće zabavno-glazbenoga tipa.

Zašto ste se odlučili, primjerice, na pomicanje termina emitiranja središnje informativne emisije?
Prvi program Hrvatskoga radija u 17.00 sati emitira svoju veliku informativnu emisiju Aktualno u 17. Sljeme je dosad išlo u 17.10. Kako smo ista kuća, zaključili smo da nije dobro da jedni drugima ulazimo u termin. Zatim smo tražili vrijeme u kojem nema radijskih informativnih emisija, a i željeli smo da većina Zagrepčana, kada završava s poslom, od nas čuje ključne zagrebačke informacije. Tako smo došli do termina 16.10. No, oni koji Zagrebački dnevnik u to doba ipak ne mogu slušati, mogu ga naknadno preslušati na našim mrežnim stranicama.

Hoće li se mijenjati forma informativnih emisija?
Uz to što sada Zagrebački dnevnik ima više zagrebačkih tema, radnim danom naši najiskusniji novinari u sklopu Zagrebačkoga dnevnika oblikuju temu dana. Naše vijesti, koje redovito emitiramo u svaki puni sat i deset minuta i traju oko tri minute, obogaćene su emisijom u 13.10 Aktualno u Zagrebu koja traje do šest minuta. Naš je informativni program s jesenskom shemom dobio i sasvim novi zvučni identitet. Obogatili smo ga novim najavnicama, jingleovima, instrumentalima, i prve su reakcije jako dobre.

U večernji ste program uveli više govornoga sadržaja. Koje teme prevladavaju?
Ponedjeljkom od 20.30 u programu je etnoshow pod nazivom Etno, fletno! koji vodi Frano Ridjan. Posebna je novost za našu publiku da se svaki zadnji ponedjeljak u mjesecu emisija prenosi Tanja Baranuživo iz studija Bajsić HRT-a. To je koncert etno glazbe, a naši su slušatelji  pozvani na osobni dolazak u Bajsić. Utorkom Gospodičnu Muzu, posvećenu kazalištu, kabareu, književnosti, vodi Sandra Bagarić, srijedom smo u svijetu sporta s Ivanom Dorijanom Molnarom u emisiji Brže, više, jače. Četvrtak je rezerviran za Kajkavijanu s Anom Lacković Varga. Petkom Miljenko Cvitković Minja uz top listu i glazbeni kviz poziva u Partyturu. Subotom smo u svijetu filma i filmske glazbe s Jelenom Pajić u Tvornici snova, a nedjeljom u svijetu popularne duhovne glazbe u emisiji Kristalni zvuk s Domagojem Pavinom.

Čiji voditeljski glasovi obilježavaju novu, jesensku shemu?
Uz spomenute autore večernjih emisija, od kojih su neki angažirani i u dnevnome programu, kroz program će voditi dobro poznate sljemenašice Sanja Brajković, Ivana Radaljac Krušlin, Nevenka Rodić Erdelja, Anamarija Knezović Kaurić, Doroteja Brljak Sunajko, Nevena Saraga, naš Ivan Hlupić, a u programu imamo i nekoliko mladih pojačanja poput Ane Dagelić, Ivana Fedora i drugih. Imamo i nekoliko autora koji nisu zaposlenici, nego oblikuju emisije kao vanjski suradnici.

Sljemenski slušatelji mogu čuti i više domaće glazbe. Koliki je postotak sada u odnosu prema prijašnjoj shemi? Kakav glazbeni stil prevladava?
Domaće je glazbe u programu Radija Sljeme sve više. Čim sam imenovana za vršiteljicu dužnosti glavnoga urednika posjetili su me predstavnici naših diskografa kako bi se požalili da većina medija, pa tako i Radio Sljeme, zanemaruju hrvatsku glazbu. Nisu mi to trebali objašnjavati. Svi koji slušamo radio znamo da je hrvatske glazbe u eteru premalo. S 9 posto hrvatske glazbe u tri smo mjeseca na Radiju Sljeme skočili na 30 posto. Naravno da je ostalo puno vremena za stranu glazbu i strane evergreene koji su oduvijek bili ključni za glazbenu prepoznatljivost Radija Sljeme. Preferiramo domaće i strane evergreene iz osamdesetih i devedesetih godina. Usto je u programu i nekoliko posebnih glazbenih emisija koje autorski potpisuju sljemenski glazbeni urednici. Odlučili smo se i za češće prijenose večernjih koncerata.

Sve se emisije mogu naknadno preslušavati i na internetu?
Tako je. Dovoljno je preko Radija na zahtjev mrežne stranice HRT-a potražiti Radio Sljeme i odabrati željenu emisiju. Raspored emitiranja svih naših emisija također je na tome mjestu, a sa slušateljima svaki dan komuniciramo i preko facebooka. Osim službenoga facebooka Radija Sljeme, neke će emisije imati svoju posebnu stranicu.

Svoju bogatu karijeru počeli ste na Radiju Sljeme. Kakvo je Sljeme danas, a kavo je bilo nekad?
Ključna je razlika u tome da je na starom Sljemenu bilo osjetno više novinara pa se moglo raditi ležernije. Danas je manje novinara, voditelja, urednika, a očekivanja su znatno veća. Sljemenaši zato jako puno i brzo rade, srećom, kvalitetno. Iskusni su oni i daroviti znalci pa uspijevamo zaokružiti planirano. U redakciji je, unatoč užurbanosti, dobra atmosfera, nitko se ne ponaša zvjezdano, jedni pomažu drugima, odnos među kolegama i u profesionalnom je smislu i u osobnim odnosima jako dobar.

Kakav je bio osjećaj vratiti se onamo gdje ste počeli?
Lijep, kao da sam se vratila doma. Zapravo nikamo s Radija Sljeme nisam niti otišla. Istina, prije šest godina otišla sam u Religiju na Prvi program Hrvatskoga radija, ali to je samo hodnik dalje od Radija Sljeme. Uz to sam prvu godinu nakon odlaska u Religiju za Radio Sljeme uređivala svakodnevnu duhovnu misao Hvaljen Isus i Marija, a posljednju sam godinu na Radiju Sljeme ponovno uređivala i vodila Kajkavijanu, emisiju koju sam na Sljemenu autorski oblikovala prije petnaestak godina.

Kako izgleda jedan vaš radni dan? Što su sve obveze glavne urednice zagrebačkoga radija koji nikada ne spava jer je Zagreb grad u kojem se uvijek nešto događa?
Tanja BaranPosebno je intenzivno bilo razdoblje osmišljavanja i podizanja jesenske sheme. Od jutra do navečer dani su bili ispunjeni susretima vezanima za postavljanje novih i redizajniranje starih emisija, razgovorima o glazbi. Najprije sam od svih novinara htjela čuti osjećaju li se profesionalno ispunjeni i u kojim se sadržajima u budućnosti vide. Razgovarali smo o koncepcijama, o najavnicama, jingleovima, o javnoj prezentaciji sadržaja koje radimo za naše slušatelje. Kao glavna urednica moram voditi računa o zakonskim odredbama, oblikovati program tako da u njemu bude dovoljno informativnih, obrazovnih, zabavnih, sportskih, kulturnih, znanstvenih, religijskih sadržaja. Istina je da Zagreb nikada ne spava i da mi na Radiju Sljeme svoj Zagreb stalno osluškujemo. Naša je prednost što imamo svoje odlične reportere i reportersko vozilo, pa možemo biti svugdje u svakom trenutku života grada Zagreba, ali i okolice.

Uspijevate li pomiriti obiteljske obveze s poslovnima? Majka ste i supruga. Što kaže obitelj na mamim i suprugin posao i više vremena izbivanja?
Naviknuli su na moj brzi tempo otprije. Po prirodi sam dinamična osoba koja je stalno u pokretu, uvijek nešto radi, puno me toga zanima. Uz primarni sam posao i društveno angažirana, volim multimedijalni pristup u svemu što radim, ima me i u svijetu znanosti, a sve to iziskuje vrijeme. S ovim povratkom na Radio Sljeme, doma sam uistinu još manje jer je izazova na radiju puno. No, osjećam se ispunjeno i sretno kad nakon uložena truda i vremena program bude dobar, a slušatelji zadovoljni.

Na što ste najponosniji?
Najponosnija sam na svoje radijske kolege, na svoje sljemenaše, koji su uglavnom svi jako dobri autori. Kreativni su, vrijedni, dobri novinari i urednici koji s lakoćom, bez velikih javnih prezentacija i očekivanja velikih hvala, oblikuju najsloženije programske zadaće. Radio Sljeme je divna radijska obitelj sastavljena od divnih profesionalaca. Oni su HRT-ovo najveće blago na koje sam iskreno ponosna.

Foto: Press arhiva, Tanja Baran priv. album

comment closed