fbpx

Poslastica za djecu na školskim praznicima – Harry Potter ciklus filmova

Zagreb…

Od 6. do 13. siječnja na HTV2 ciklus filmova – Harry Potter

Harry PotterHrvatska radiotelevizija (HRT-HTV) je za djecu na školskim praznicima priredila bogat filmski program, među kojim se posebno ističe ciklus dječjih filmova Harry Potter – koji počinje u nedjelju, 6. siječnja 2019. godine u 21.00 sat i nastavlja se svaki dan na Drugom programu – i tako sve do nedjelje, 13. siječnja 2019. S time da je 11., 12. i 13. siječnja početak u 20.05 sati na HTV2.
Ciklus otvara 6. siječnja ‘Harry Potter i kamen mudraca’ (2001., redatelj Chris Columbus, nominiran za tri Oscara: kostimografija, glazba i scenografija). Dobio je ukupno 14 nagrada i 46 nominacija. Ovaj pustolovni obiteljski film nastao je prema prvome dječjem romanu književnice J. K. Rowling, a govori o dječaku Harryju Potteru koji na svoj 11. rođendan doznaje da je sin dvoje moćnih čarobnjaka, te da i sam posjeduje jedinstvene čarobne moći.
Taj prvi od osam snimljenih filmova o čarobnjaku Harryju Potteru predstavlja jedanaestogodišnjeg Harryja (D. Radcliffe) koji živi kod svojih ne baš ljubaznih rođaka, jer su mu roditelji stradali u prometnoj nesreći. Slučajno otkrije da ima čarobnjačke sposobnosti, a k tome dobije poziv da dođe u Hogwarts školovati se za čarobnjaka. Njegovi novi prijatelji u Hogwartsu su Hermiona (E. Watson) i Ron (R. Grint). Kao u svakoj drugoj školi i tamo postoje sukobi i suparništva, ali i mnogo opasnije situacije, kao što je susret sa zlim čarobnjakom…
Harry PotterSlijedi ‘Harry Potter i odaja tajni’ (7. 1. u 21:00), koji govori o dogodovštinama polaznika škole za čarobnjake Harryja Pottera i njegovih prijatelja. Školske praznike svatko provodi kod svoje kuće, a Harry sa svojim neljubaznim rođacima. Jedva čeka da se vrati u Hogwarts, ali stalno se pojavljuju prepreke i upozorenja da se tamo ne vraća. I kad se spektakularno vrati uz Ronovu pomoć, u Hogwartsu se već zbivaju neobične i strašne stvari. Harry čuje tajanstvene glasove koji dopiru iz zidova…
Treći nastavak, ‘Harry Potter i zatočenik Azkabana’ (8. 1. u 21:00), govori pak o školovanju Harryja Pottera za čarobnjaka. Pred Harryjem (D. Radcliffe) je treća godina u Hogwartsu i uzbudljivih je pustolovina na pretek. Do Harryja stigne informacija da je iz čarobnjačkog zatvora Azkabana pobjegao ubojica Sirius Black (G. Oldman) koji ga traži i namjerava ubiti… “Harry Potter i zatočenik Azkabana” nominiran je za Oscara 2005. u dvije kategorije, za glazbu i vizualne efekte.
Harry PotterDan poslije slijedi “Harry Potter I plameni pehar” (9. 1. u 21:00), a govori o četvrtoj godini školovanja Harryja Pottera za čarobnjaka. Dok Lord Valdemort (R. Fiennes) sije strah i kletvom ubija, priprema se finale metloboja. Još je jedno natjecanje pred učenicima čarobnjačke škole, tromagijski turnir, a domaćin je Hogwarts. Dolaze još dvije čarobnjačke škole, natjecatelja je četvero, onaj četvrti je Harry Potter (D. Radcliffe). Svi sumnjaju da se sam ubacio. Pred njima su teški zadaci, prvi je borba sa zmajem kojem treba uzeti zlatno jaje s uputama za sljedeći zadatak. Svi su dobro prošli pa je uslijedio božićni bal… Još su tri opasna zadatka koja ih čekaju…
Idući nastavak, ‘Harry Potter i Red feniksa’ (10. 1. u 21:00), prikazuje Harryja (D. Radcliffe) koji se u petoj godini školovanja za čarobnjaka bori da dokaže kako se zloglasni Lord Voldemort (R. Fiennes) vratio. Da bi otklonio opasnost koja prijeti u koju mnogi sumnjaju, morat će zajedno s drugim učenicima u Hogwartsu nešto poduzeti… Film je osvojio doista raznolike nagrade, od uobičajenih za glumu, režiju, efekte do MTV-jeve nagrade za najbolji poljubac (Daniel Radcliffe kao Harry i Katie Leung).
Potom, iduća tri dana (u petak subotu i nedjelju, 11., 12. i 13. siječnja) u 20:05 na HTV2 slijede “Harry Potter i Princ miješane krvi” (11. 1. u 20:05), zatim “Harry Potter i darovi smrti 1” (12. 1. u 20:05), te završnica te filmske poslastice za male, ali i za velike ljubitelje Harryja Pottera u nedjelju, 13. siječnja u 20:05, drugim dijelom velikog filmskog čarobnjaškog finala – epizodom ‘Harry Potter i darovi smrti 2’.

Foto: Press