fbpx

Zagrebačka filharmonija oduševila publiku u Beču i Klagenfurtu

Gostovanje…

U znaku promocije bogate hrvatske glazbene baštine i hrvatsko-austrijskog prijateljstva, Zagrebačka filharmonija održala je dvodnevnu turneju u austrijskim gradovima Beču i Klagenfurtu

Zagrebačka filharmonija

Zagrebačka filharmonijaZagrebačka filharmonija ovog je ponedjeljka, 16. listopada 2017. godine, s početkom u 15:30 sati pod ravnanjem svog šefa dirigenta Davida Danzmayra, nastupila u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina. Pod dirigentskom palicom maestra Davida Danzmayra, orkestar je, kao i prilikom svakog gostovanja, izveo skladbu iz hrvatske glazbene literature te je u prvom dijelu koncerta bečka publika mogla uživati u izvedbi Poskočnice iz Istarske suite Natka Devčića, nadahnute istarskim folklorom. Solističkim izvedbama Koncerta za violinu, violončelo i orkestar u a-molu, op. 102, skladatelja J. Brahmsa, bečku su publiku zadivile renomirane glazbenice – violinistica Elisabeth Kropfitsch i violončelistica Meehae Ryo, nakon kojih je uslijedila Peta simfonija u e-molu, op. 64, P. I. Čajkovskog. Nastup Zagrebačkih filharmoničara i solistica oduševio je bečku publiku koja ih je nagradila gromoglasnim pljeskom, a glazbenici su se zahvalili dodatkom izvevši Mađarski ples br. 1, J. Brahmsa.
Zagrebačka filharmonijaDrugoga dana austrijske turneje, u utorak, 17. listopada 2017. godine s početkom u 19:30 sati, Zagrebačka filharmonija nastupila je u Konzerthausu u Klagenfurtu. Pod ravnanjem uglednog hrvatskog dirigenta i dugogodišnjeg suradnika Zagrebačke filharmonije, maestra Pavla Dešpalja, Zagrebački filharmoničari u uvodnom su dijelu koncerta izveli Poskočnicu iz Istarske suite hrvatskog skladatelja Natka Devčića, dok je Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 77, skladatelja J. Brahmsa, vrhunskom solističkom izvedbom uveličala istaknuta ruska violinistica Maria Solozobova. Svu svoju glazbenu raskoš orkestar je pokazao finalnom izvedbom jedne od najpoznatijih simfonija P. I. Čajkovskoga – Pete simfonije u e-molu, op. 64.

Foto: Press