fbpx

Smuđ s pireom od peršina i ciklom s kestenima

Smud s pireomSastojci:
Za 4 osobe:
1 glavica kuhane cikle
5 dag kuhanih kestena
1 ljutika ili luk (3 dag)
4 žlice ulja
3 žlice Balsamico bianco (bijeli vinski ocat)
sol, papar
1 ½ vezica peršina90 dag korijena peršina
sol

7 dag mekanog maslaca
sol
papar
muškatni oraščić
7 dag mekanog maslaca

80 dag fileta smuđa (4 komada s kožicom)
sok od 1 limuna
sol
papar
malo brašna
6 žlica maslinovog ulja
2 grančice timijana
1 grančica ružmarina
3 češnja češnjaka (u ljusci – zgnječeni)

Priprema:
Za ciklu: Kuhanu, oguljenu ciklu i kuhane oguljene kestene nasjeckati na male kockice. Ljutiku sitno nasjeckati. 4 žlice ulja zagrijati, dodati ljutiku i staklasto popržiti. Zaliti s 3 žlice bijelog vinskog octa, te dodati kockice cikle i kestena. Začiniti sa soli i paprom. Ostaviti sa strane.

Za pire: 1 ½ vezicu peršina oprati, posušiti, listiće otkinuti, te sitno nasjeckati. 90 dag peršina oguliti i narezati na kockice. Staviti u malo slane vode lagano, poklopljeno kuhati. Kuhani korijen peršina ocijediti i podijeliti na dva dijela. Jednu polovinu staviti u mikser, dodati 7 dag maslaca i usitniti kao za pire. Začiniti sa soli, paprom i muškatnim oraščićem. Ostaviti na toplom mjestu (u pećnici zagrijanoj na 100 °C). U drugu polovinu dodati nasjeckane listiće peršina, 7 dag maslaca i usitniti. Začiniti sa soli, paprom i muškatnim oraščićem. Ostaviti na toplom mjestu.

Za ribu: Limun ocijediti. Filete smuđa (4 komada) oprati, posušiti i poprskati sokom od 1 limuna i začiniti sa soli i paprom. Na jedan tanjur staviti malo brašna i filete uvaljati u brašno. Višak brašna otresti. Grančice ružmarina i timijana oprati i posušiti. 3 češnja češnjaka s ljuskom zgnječiti. U većoj tavici zagrijati 6 žlica maslinovog ulja. Filete najprije staviti peći sa stranom gdje je kožica, dodati zgnječeni češnjak, grančice ružmarina i timijana, te peći oko 5 minuta. Oprezno filete preokrenuti na drugu stranu i nastaviti peći oko 1 minute.

Servirati na tanjure bijeli i zeleni pire, u sredinu prženi file a okolo razdijeliti ciklu s kestenima.

Dobar tek!
Priprema i Foto: Ljiljana Nieder