fbpx

Besplatno: 10. PSSST! Festival nijemog filma!

Zagreb…

Ušutkani kratkometražni filmovi s četiri kontinenta i suvremeni nijemi filmovi hrvatskih školaraca na 10. PSSST! Festivalu nijemog filma!

Festival nijemog filmaOd 10. do 12. studenog 2016. godine u Centru za kulturu Trešnjevka održat će se 10. PSSST! Festival nijemog filma! Jubilarno izdanje donosi nov program koji će predstaviti suvremene hrvatske dječje nijeme filmove, dok će se za nagradu Velki Brcko natjecati 25 kratkometražnih izdanja iz 14 zemalja uz projekcije bez originalnog zvuka, s glazbenom pratnjom uživo!
Nastao kao medijski eksperiment zagrebačkog Centra za kulturu Trešnjevka, PSSST! se tijekom godina etablirao u međunarodno priznat i umrežen festival, dobro prihvaćen i u lokalnoj zajednici.
Da je tijekom godina stekao međunarodni ugled govori gotovo 100 filmova pristiglih iz Europe, Azije i obiju Amerika, prijavljenih za natjecateljski program festivala. Od njih, Selekcijska komisija PSSST!-a u sastavu Petra Belc, Juraj Kukoč i Vedran Šuvar odabrala je 25 višestruko zanimljivih i u skladu s dosadašnjim izdanjima stilski, formalno i tematski raznolikih ostvarenja, čije produkcijske putovnice potječu iz čak 14 zemalja svijeta; Španjolska, Turska, Kanada, Brazil, Švedska, Hrvatska, Francuska, Estonija, Rusija, Slovenija, Švicarska, Japan, Austrija i Njemačka! Festival nijemog filmaOni će se natjecati za Grand Prix PSSST!-a, Velikog Brcka, nazvanog po prvome junaku hrvatskog nijemog filma te za nagradu publike. S obzirom na to da su mnogi od njih prikazani na najznačajnijim svjetskim filmskim festivalima, poput Canneskog ili Svjetskog festivala animacije, konkurencija će ove godine biti velika.
Zabavan, neočekivan i uzbudljivo nepredvidljiv, PSSST! i ove godine uvodi novitete. Uočivši velik interes za nijemi film među najmlađim posjetiteljima festivala, organizatori PSSST!-a odlučili su ove godine u program uvesti novu kategoriju nazvanu Suvremeni dječji nijemi filmovi. U četvrtak 10. studenog u 10 sati 10. PSSST! Festival nijemog filma tako će otvoriti projekcije kratkometražnih uradaka školaraca iz 11 hrvatskih škola i filmskih družina. Ne odstupajući od strukture festivala, ovu će projekciju na klaviru pratiti Vitomir Ivanjek.
10. PSSST! dio je proslave 35. rođendana Centra za kulturu Trešnjevka koji će se obilježiti održavanjem 35 događanja besplatnih za javnost. Stoga je i ulaz na sve filmske projekcije besplatan, a više informacija i program festivala pronađite ovdje

Foto: Press