fbpx

Kino Tuškanac na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Zagreb…

TuškanacOd srijede 22. do nedjelje 26. srpnja kino Tuškanac sa svojim programom gostuje na Ljetnoj pozornici Tuškanac, gdje će publika moći pogledati hrvatsku premijeru ‘final cut’ verzije Apokalipse danas te remek-djela Kineska četvrt, Pasje poslijepodne, Božanstveni dani i Ponoćni kauboj.
Gostovanje kina Tuškanac na Ljetnoj pozornici Tuškanac započinje u srijedu filmom Kineska četvrt (1974), jednim od najpoznatijih i najcjenjenijih filmova Romana Polanskog i vjerojatno najslavnijim noir filmom postnoirovskog perioda, u kojem su sjajne uloge odigrali Jack Nicholson, Faye Dunaway i John Huston.
U četvrtak slijedi Pasje poslijepodne (1975), izvrsna krimi-drama snimljena prema istinitim događajima. Jedan od vrhunaca opusa uglednog Sidneyja Lumeta dobitnik je Oscara za najbolji izvorni scenarij iako je većina dijaloga plod improvizacije, a u filmu su maestralne uloge odigrali Al Pacino i John Cazale.
Petak donosi hrvatsku premijeru ‘final cut’ verzije Francisa Forda Coppole Apokalipsa danas (1979/2019), jednog od najslavnijih ratnih filmova svih vremena i, po brojnim anketama, jednog od najboljih filmova u povijesti kinematografije uopće. Posrijedi je konačna verzija koju je redatelj montirao povodom 40. obljetnice filma.
Na rasporedu u subotu je romantična drama Terrencea Malicka Božanstveni dani (1978). Jedan od vizualno najdojmljivijih filmova svih vremena, nagrađen za režiju u Cannesu te Oscarom za najbolju fotografiju (Néstor Almendros), impresivna je pastoralna priča o ljubavnom trokutu i zločinu.
Gostovanje kina Tuškanac na Ljetnoj pozornici završava u nedjelju filmom Johna Schlesingera Ponoćni kauboj (1969), prvim i jedinim filmom u povijesti dodjele Akademijine nagrade koji je s cenzorskim rejtingom X osvojio Oscara za najbolji film, a uz to i Oscare za najbolju režiju i scenarističku adaptaciju.

Foto: Press