fbpx

Zlatko Dalić: Imali smo najteži put, a plasmanom u finale ušli smo u povijest

Moskva…

Nogomet i sport općenito donijeli su toliko radosti hrvatskom narodu da mu se mora poklanjati više pažnje, kaže Zlatko Dalić

Zlatko Dalić– Mislim da smo zasluženo pobijedili, da smo bili bolja momčad, pogotovo u produžecima. Mi suparniku pokazujemo poštovanje i isto očekujemo zauzvrat, a engleski ga mediji nisu pokazali te smo imali i dodatni motiv. Nogomet je viteška borba i treba biti dostojanstven u pobjedi i u porazu. No, osnovni nam je motiv bio plasman u finale kako bismo obradovali svoj narod i svoju državu – rekao je izbornik Zlatko Dalić o motivima Vatrenih u pobjedi protiv Engleske u polufinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji.
Hrvatski izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije dan poslije osiguranog plasmana u finale Svjetskog prvenstva.
Zlatko Dalić– Imali smo najteži put i bit ćemo vjerojatno jedina momčad koja je na svjetskim smotrama praktično odigrala osam utakmica. Igrači su uložili veliki napor, ali što nam je teže, to smo bolji i nije me strah bez obzira što Francuzi imaju dan odmora više. Nema opravdanja, finale Svjetskog prvenstva igra se jednom u životu. Vjerujem da ćemo pronaći snage, motiva i energije, iako je Francuska u prednosti – dodao je Dalić, a o plasmanu u finale je rekao:
– Plasmanom u finale ušli smo u povijest, kao najmanja država pored Urugvaja. Kada vidimo hrvatske uvjete, mi smo svjetsko čudo, fenomen. Za ugostiti momčadi poput Španjolske i Engleske morali bismo imati stadion za 40.000 ili 50.000 ljudi, da navijači mogu doći uživati. Imamo talent, imamo karakter, no infrastrukturno smo u debelom minusu. Nešto se mora pokrenuti – ako neće sada, kada će? Nogomet i sport općenito donijeli su toliko radosti hrvatskom narodu da mu se mora poklanjati više pažnje. Imamo srce, ponos, sjajne igrače. Ovo je jedan od najvećih sportskih uspjeha Hrvatske, uzme li se u obzir popularnost nogometa u svijetu. To je planetarni uspjeh. Ponosan sam što je reprezentacija ovako daleko došla pod mojim vodstvom, nakon 20 godina u sjeni Vatrenih ’98. Oni su učinili mnogo za hrvatsku državu u stvaranju, ali sada se piše nova povijest u novom vremenu – kazao je Dalić.
O treneru reprezentacije Francuske Zlatko je rekao:
– Kao igrač imao je sjajnu karijeru, uspješan je i kao izbornik – europski je doprvak – i čast mi je naći se u finalu s čovjekom takve igračke i izborničke karijere. On naslov prvaka svijeta već ima u svojoj kolekciji, ja nemam, dakle ja imam veći motiv. Šalim se, naravno, a eventualni svoj naslov posvetit ću svojoj obitelji i svima koji su bili uz mene, te našoj državi – rekao je Zlatko Dalić.
Zlatko Dalić– Uvijek sam išao težim putem i za sve sam se sam izborio. Nisam želio ostati u Hrvatskoj i biti prosječan trener, čekajući neki dar od nekoga, nego sam otišao tamo gdje mi je bilo moguće. U Europi se hrvatski treneri ne respektiraju previše, makar poput Bilića i Kovača rade odličan posao. Počeo sam od najmanjeg kluba da bih za godinu dana dobio titulu za najboljeg trenera i preuzimao najveće azijske klubove te naposljetku dogurao do finala tamošnje Lige prvaka. Bilo je zahtjevno, no vjerovao sam u sebe, a nisam ni sekunde dvojio kada je došla ponuda za preuzimanje hrvatske reprezentacije. Nisam pitao ni za kakve uvjete, nego sam sjeo u auto i došao u zračnu luku na let za Ukrajinu. Nije bilo ni pregovora ni poruka, moj je životni san bio postati izbornikom svoje države. Znao sam da imamo sjajne igrače. Ništa nisam dobio na pladnju, nisam dobivao poslove zbog svog imena, ali sad pokazujemo da i hrvatski treneri nešto vrijede. Moj učitelj, mentor, bio je Ćiro Blažević. Poklopilo se da sam ga kao izbornik nadmašio, a velika mi je čast bila raditi s njime. Kao nogometaš prolazio sam kroz ruke desetak velikih stručnjaka – svima sam im zahvalan – a uvijek sam bilježio i pamtio treninge te naposljetku izgradio svoj stil, svoj način rada. Njega sam modificirao, a nužno je biti siguran u svoj rad, čak i ako se zapne na prvoj prepreci – rekao je izbornik o svojim iskustvima iz arapskog svijeta i trenerskim mentorima.

Foto: Press – HNS