fbpx

Tour de France na zagrebačkom Zrinjevcu!

Zagreb…

Izložba fotografija Tour de France u centru Zagreba postavljena u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj

Tour de FranceTour de FranceOvaj vikend je u zagrebačkom parku Zrinjevac otvorena izložba fotografija Tour de France, postavljena u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj. Na primjeru 47 izloženih fotografija posjetitelji izložbe će se tijekom narednih dva tjedna moći upoznati s pojedinim najvažnijim i najatraktivnijim trenutcima u dugogodišnjoj povijesti jedne od najpoznatijih biciklističkih utrka u svijetu. Zagrebačku izložbu jednog od najfotografiranijih sportskih događaja otvorili su Nj.E. Michèle Boccoz, veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj i Tomislav Paškvalin, pomoćnik ministra obrazovanja, znanosti i sporta Republike Hrvatske, a otvorenju su nazočili brojni ljubitelji biciklističkih utrka, kao i zaljubljenici u fotografiju. Izložba će nakon Zagreba, u kojemu će biti otvorena dva tjedna, posjetiti i Tour de FranceRijeku te će biti postavljena na Korzu od 15. do 31. svibnja 2015. godine.
Izložba fotografija Tour de France prvotno je bila postavljena na vratima Luksemburškog parka u Parizu povodom obilježavanja sto godina utrke La Grande Boucle 2013. godine. Izložba ponovno oživljava najznačajnije trenutke toga poznatog natjecanja, prikazujući njezinu bogatu povijest, brojne natjecatelje, uspjehe i padove velikih biciklista, ali i oduševljenje publike koja u Tour de Francevelikom broju već više od stoljeća prati svaku etapu te velike utrke.
Postavljanjem izložbe fotografija Tour de France u Zagrebu ujedno je obilježen i završetak prve međunarodne etapne biciklističke utrke Tour of Croatia. Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj time je simbolično i hrvatskoj utrci zaželio uspjeh i dug život, upravo poput uzora, velike utrke Tour de France.
Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj odvijat će se od svibnja do rujna 2015. godine u cijeloj Hrvatskoj te će tijekom višemjesečnog programa multidisciplinarnog karaktera s više od 150 događanja u 22 grada hrvatskoj publici predstaviti francusku kulturu u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu, istovremeno  je upoznajući s inovativnim dostignućima Francuske. Festivalski program ujedinit će različita područja: glazbu, vizualnu umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, arhitekturu, književnost, film, ali i gospodarstvo, modu, raspravu o društvenim i globalnim pitanja, sport, gastronomiju, turizam, znanost, obrazovanje…i tako pružiti priliku za otkrivanje suvremene Francuske, njezine kulture i umijeća življenja.
– Izložba oživljava najznačajnije trenutke jedne od najpoznatijih biciklističkih utrka u svijetu
– Postavljanjem izložbe fotografija Tour de France obilježen je završetak prve međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia
– Izložba će u Zagrebu gostovati do 10. svibnja, nakon čega će biti postavljena u Rijeci

Foto: Press