fbpx

Ne propustite: Dokumentarni film Kraljice Oranga

Kraljice Oranga – Queens of Orango

U ponedjeljak, 20. rujna 2021. godine s početkom u 14.59 sati na HRT – HTV1, na programu je dokumentarni film Kraljice Oranga.

Kraljice Oranga

Na jugozapadu Gvineje Bisau nalazi se skupina otoka Bijagós na kojima žive neki sasvim posebni ljudi. Što ih to čini tako posebnima? Ne to što žive u ravnoteži i skladu sa spektakularnom prirodom koja ih okružuje i što od zemlje i mora uzimaju samo onoliko koliko im treba da prežive.

Kraljice Oranga

Niti su to njihova duboka animistička vjerovanja koja su temelj brojnih obreda kroz koje pokušavaju usvojiti znanje svojih predaka. Ono što ih čini tako posebnima jest to što kod stanovnika otočja Bijagós žene vode glavnu riječ.

One su te koje odlučuju kako i kada obrađivati zemlju i sijati usjeve ili kako kažnjavati za počinjene zločine. One su svećenice u hramovima, mogu komunicirati s bogovima, silama prirode i duhovima preminulih. Na otočju Bijagós žene poštuju i boje ih se jer se vjeruje da mogu odlučivati o životu i smrti.

Dokumentarni film Kraljice Oranga prati živote nekih žena u Eticogi, glavnom selu na otoku Orango. Proučavajući njihov način života i svjetonazor, upoznat ćemo se s izvanrednim i osebujnim aspektima ovog matrijarhalnog društva, tako različitog, ne samo od zapadnjačkog, već i od svih drugih u Africi, ali i od gotovo bilo koje druge kulture na planetu.

Kraljice Oranga
Odabrala: Mira Vočinkić

Foto: Press