fbpx

Posljednja sezona Downton Abbey

Serija…

Na HRT stiže posljednja sezona višestruko nagrađivane britanske serije Downton Abbey

Downton AbbeyNa radost velikoga broja ljubitelja popularne serije Downton Abbey na Hrvatsku radioteleviziju stiže šesta i ujedno posljednja sezona te britanske uspješnice. U utorak 13. prosinca 2016. godine na Prvome programu Hrvatske televizije u 21.15 sati na rasporedu je prvi od ukupno devet nastavaka u kojima će gledatelji ponovno moći uživati u briljantnome scenariju oskarovca Juliana Fellowesa, iznimnim izvedbama poznatih britanskih glumaca, predivnim krajolicima i raskošnim kostimima.
U posljednjoj se sezoni obitelj Crawley i njihova posluga suočavaju s novim izazovima i počinju kročiti novim životnim putovima u svijetu koji se brzo mijenja. Tajne i zavade dovode u pitanje obiteljsko jedinstvo, dok se posluga pokušava nositi s društvenim promjenama koje ugrožavaju njihovu budućnost. Gledatelji će saznati hoće li Mary odabrati pravi put, hoće li njezina sestra Edith konačno dobiti priliku za sreću, hoće li Carson i gospođa Hughes doista stati pred oltar i konačno hoće li Anna i Bates uspjeti preskočiti mnogostruke prepreke koje su se pružile pred njima. Ova će sezona biti prepuna uspona i padova, radosti i tuge, a gledatelji diljem svijeta zavoljeli su seriju upravo zbog te velike lepeze emocija. Dodatnu čar svemu daje spoznaja da se serija bliži kraju i da će se vrlo brzo otkriti kako su sve njihove priče završile.

Šesta sezona započinje 1925., a završava dočekom nove, 1926. godine.
Downton AbbeyU prvome nastavku Maryni grijesi iz prošlosti dolaze na naplatu kad joj neželjeni gost postavi ultimatum, a zbog vijesti o upravljanju downtonskom bolnicom Violet odlučuje iskopati ratnu sjekiru. Obitelj Darnley, prijatelji obitelji Crawley, prisiljeni su prodati svoje obiteljsko imanje, a Daisyne dobre namjere na dražbi u imanju Mallerton izazivaju katastrofalne posljedice. Robertovi prijatelji grcaju u dugovima, a vremena se mijenjaju i stoga je grof prisiljen smanjiti broj posluge u Downtonu. Carson se brine jer se gospođa Hughes predomišlja o njihovu skorašnjemu braku, a presudni dan odluke konačno stiže za Annu i Batesa.
Najuspješnija kostimirana britanska serija u posljednjih 35 godina ujedno je i najgledanija britanska dramska serija u posljednjemu desetljeću na mnogim televizijskim programima, a ušla je i u Guinnessovu knjigu rekorda kao serija s najvećim brojem pozitivnih kritika. Pustolovine obitelji Crawley iz sezone u sezonu prati sličan broj gledatelja, a prošlu je sezonu, primjerice, pratilo 12,9 milijuna gledatelja.
Gareth Neame, jedan od izvršnih producenata serije, izjavio je kako je neizbježno da dođe vrijeme kad je nekoj seriji kraj i da je važno završiti seriju dok priča ima smisla. Obećao je da će šesta sezona biti puna drame i intriga, ali uz još više iznenađenja i uzbuđenja. Pretpostavlja se da bi ova sezona trebala biti i najbolja dosad.
Downton AbbeyMeđu 55 uglednih nagrada koje je serija osvojila petnaest je Emmyja za program u udarnome terminu, tri su Zlatna globusa i dvije BAFTA-e te još dvjestotinjak nominacija za ugledne svjetske nagrade.
U seriji glume: Maggie Smith (Violet, grofica od Granthama), Hugh Bonneville (Robert, grof od Granthama), Laura Caramichael (lady Edith Crawley), Jim Carter (gospodin Carson), Raquel Cassidy (Baxter), Brendan Coyle (gospodin Bates), Michelle Dockery (lady Mary Crawley), Kevin Doyle (Molesley), Michael Fox (Andy), Joanne Froggatt (Anna), Rob James-Collier (Thomas), Phyllis Logan (gospođa Hughes), Elizabeth McGovern (Cora, grofica od Granthama), Sophie McShera (Daisy), Lesley Nicol (gospođa Patmore) i drugi izvrsni glumci.
Izvršni su producenti serije Gareth Neame, Nigel Marchant, Julian Fellowes, Liz Trubridge, Rebecca Eaton i Susanne Simpson. Producent je Chris Croucher, autor i scenarist Julian Fellowes te redatelj Minkie Spiro.

Foto: Press