fbpx

Prijenos iz Francuske: Europsko nogometno prvenstvo u visokoj kvaliteti

EURO 2016…

Euro 2016, Europsko nogometno prvenstvoHrvatska će radiotelevizija od 10. lipnja do 10. srpnja 2016. godine eksperimentalno prenositi Europsko nogometno prvenstvo iz Francuske u visokoj kvaliteti (eng. high definition) kako bi svojim gledateljima pružila što kvalitetniji prijenos utakmica.
Drugi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u visokoj kvaliteti nosit će oznaku HRT 2 HD, a za njegovo praćenje potrebno je imati HD televizor s ugrađenim DVB-T prijamnikom i MPEG-4 dekoderom. Posebni program HRT 2 HD gledateljima će biti dostupan na zemaljskoj (DVB-T) platformi u digitalnome multipleksu B, u kojemu se inače emitiraju Treći program Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) i Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4), a koji pokriva koji pokriva više od 95 % područja Republike Hrvatske.
Drugi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u standardnoj kvaliteti i eksperimentalni program HRT 2 HD imat će isti sadržaj, a razlika je samo u kvaliteti. Nije, dakle, riječ o novome televizijskome programu, nego o eksperimentalnome emitiranju Drugoga programa HTV-a u visokoj kvaliteti.
HRTKako bi na svojim televizijskim prijamnicima mogli pratiti Drugi program HTV-a koji se emitira u visokoj kvaliteti (HRT 2 HD), gledatelji će nakon početka eksperimentalnoga emitiranja na svojim prijamnicima morati pokrenuti pretraživanje odnosno ažurirati postojeću listu.
Europsko nogometno prvenstvo Hrvatska radiotelevizija će, također u HD-u, prenositi i putem svoje multimedijske platforme HRTi, što znači da će gledatelji utakmice moći pratiti i na pametnim telefonima, prijenosnim računalima i tabletima na području Republike Hrvatske. Pritom je posebno važno što će gledatelji zahvaljujući platformi HRTi moći pratiti obje utakmice završnoga kola po skupinama koje se igraju u isto vrijeme.
Osim za Europsko nogometno prvenstvo HRT također namjerava pokrenuti HD kanal i za Ljetne olimpijske igre, koje će se od 5. do 21. kolovoza održati u Rio de Janeiru.
Televizija visoke kvalitete (HD) nudi znatno bolji doživljaj gledanja jer, uz ostalo, slika ima razlučivost 1920 x 1080 piksela, što je znatno više u odnosu na 720 x 576 piksela standardne televizijske kvalitete te omogućuje prikaz više detalja.

Foto: Press